Китай предупреди Украйна, че двустранните им отношения могат да пострадат, след като Киев определи редица китайски компании за "международни спонсори на войната". Това разкриха пред "Ройтерс" двама високопоставени украински източници, запознати с въпроса.

Предупреждението e било отправено на Украйна миналия месец на среща на китайския посланик в Киев с високопоставени украински правителствени служители.

Пекин поддържа близки отношения с Москва и се въздържа да критикува нахлуването на руските сили в Украйна. Азиатската страна обаче подчерта, че суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва да бъдат зачитани и предложи посредничество във войната.

Украйна е определила 48 компании в световен мащаб, 14 от които - от Китай, за "международни спонсори на войната", чиято бизнес дейност косвено подпомага военните усилия на Русия.

"Посланикът заяви, че ситуацията с черния списък може да има отрицателно въздействие върху нашите отношения", посочи един от източниците.

Украйна посочи 3 китайски петролни компании за спонсори на войната

Украйна посочи 3 китайски петролни компании за спонсори на войната

Заради връзките им с руската индустрия

Той добави, че Китай не е поставял никакви условия или "временни рамки" за Украйна, а просто е изразил мнението си относно списъка.

Вторият източник предполага, че Пекин може да обвърже въпроса с китайски покупки на украинско зърно.

Преди началото на войната Китай беше най-големият търговски партньор на Украйна и остава важен потребител на украинско зърно, слънчогледово масло и желязна руда.

Черният списък, който няма правни последици за включените в него фирми, се противопоставя на широкото сътрудничество между китайски и руски компании в сектори, свързани с петрол и газ - основният източник на приходи за Москва.

Украйна смята да използва Китай като лост да спечели войната

Украйна смята да използва Китай като лост да спечели войната

Киев е решен да продължи диалога с Пекин

Той включва енергийни гиганти като Китайската национална петролна корпорация (CNPC), Китайската нефтохимическа корпорация (Sinopec Group) и Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).

Въпреки че Китай е считан за съюзник на Кремъл, през цялата война Украйна внимава да не разгневи втората по големина икономика в света и многократно е призовавала Пекин да се присъедини към дипломатическите усилия на Киев за мир.

Украйна популяризира своя план за мир на поредица от международни срещи на високо ниво. Китай присъства на една от срещите в Джеда миналата година, но оттогава се въздържа от участие.