Съединените щати са отказали да отговорят на китайско искане за информация относно балона, свален край бреговете на Южна Каролина по-рано този месец. Това съобщиха от китайското външно министерство, цитирани от "Ройтерс".

Китайският балон, който Пекин отрича да е бил със шпионски цели, седмица летя над Съединените щати и Канада, преди американският президент Джо Байдън да разпореди да бъде свален.

Случаят допълнително обтегна отношенията между Вашингтон и Пекин и накара държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да отложи планираното посещение в Пекин.

"От извличането на останките от балона до анализа им САЩ действаха напълно самостоятелно и потайно", заяви говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин на редовен брифинг.

САЩ с доказателства, че китайският балон бил шпионски

САЩ с доказателства, че китайският балон бил шпионски

Оборудването му било за разузнавателни, а не метеорологични цели

"Чрез защитени консулски канали Китай ясно поиска Съединените щати да го уведомят за напредъка по възстановяването на балона, но те отказаха да отговорят", допълни той.

Коментарът на Уан беше в отговор на въпрос относно текущото разследване относно балона в САЩ.

Китай обясни, че предполагаемият шпионски балон е цивилен дирижабъл, използван за метеорологични цели, който случайно се е отклонил извън курса си, навлизайки във въздушното пространство на САЩ.

САЩ: Китайският балон - част от мащабна шпионска програма

САЩ: Китайският балон - част от мащабна шпионска програма

Това е е първият подобен случай

Съединените щати съобщиха, че лаборатория на Федералното бюро за разследване във Вирджиния анализира отломките от балона за "контраразузнавателни цели".

Както Държавният департамент, така и Пентагонът заявиха, че са се свързали с китайските си колеги, след като заподозреният шпионски балон беше свален на 4 февруари, в опит да запазят комуникационните линии отворени.

Впоследствие китайското министерство на отбраната съобщи, че е отхвърлило предложен телефонен разговор с Пентагона, тъй като САЩ не са създали "подходящата атмосфера".

Китай обвини САЩ в истерия за балоните

Китай обвини САЩ в истерия за балоните

"Има толкова много балони по целия свят, така че Съединените щати ще свалят ли всички?" попита Вън И, директор на Службата на Комисията по външни работи