Съветът по правата на ООН отхвърли в четвъртък внесеното от Запада предложение за провеждане на дебат относно предполагаемите нарушения на човешките права от страна на Китай срещу уйгури и други мюсюлмани в Синдзян, което е важна победа за Пекин, който се стреми да избегне по-нататъшен контрол, предава Ройтерс.

Поражението, отвхвърлено с 19 гласа "против", 17 "за" и 11 въздържали се) е едва вторият път в 16-годишната история на Съвета, когато е отхвърлено предложение и се разглежда от наблюдателите като пречка както за усилията за търсена на отговорност, така и за моралния авторитет на Запада по отношение на човешките права и доверието в самата Организация на обединените нации.

Съединените щати, Канада и Великобритания бяха сред страните, внесли предложението.

"Това е катастрофа. Това е наистина разочароващо", каза Долкун Иса, президент на Световния уйгурски конгрес, чиято майка почина в лагер и чиито двама братя са в неизвестност.

"Никога няма да се откажем, но сме наистина разочаровани от реакцията на мюсюлманските страни", добави той.

Катар, Индонезия, Обединените арабски емирства и Пакистан отхвърлиха предложението, като последният се позова на риска от отчуждаване на Китай.

Китайският представител Чън Сю предупреди преди гласуването, че предложението ще създаде прецедент за проверка на ситуацията с човешките права в други страни.

"Днес Китай е на прицел. Утре на прицел ще бъде всяка друга развиваща се страна", каза Чън Сю, добавяйки, че дебатът ще доведе до "нови конфронтации".

Офисът на Върховния комисар по правата на човека на ООН на 31 август публикува дълго отлаган доклад, който установява сериозни нарушения на човешките права в Синдзян, които може да представляват престъпления срещу човечеството, засилвайки натиска върху Китай.

За Китай вратата за сътрудничество с ООН вече е затворена

За Китай вратата за сътрудничество с ООН вече е затворена

След публикуването на доклада за репресии спрямо уйгурите

Правозащитни групи обвиняват Пекин в злоупотреби срещу уйгурите, предимно мюсюлманско етническо малцинство, което наброява около 10 милиона в западния регион Синдзян, включително масовото използване на принудителен труд в лагери за интерниране. Съединените щати обвиниха Китай в геноцид. Пекин категорично отрича всякакви злоупотреби.

Предложението е първият път, когато правата на човека в Китай, мощен постоянен член на Съвета за сигурност, са в дневния ред на съвета. То предизвика разделения и дипломат каза, че държавите са били под "огромен натиск" от Пекин да подкрепят китайската позиция.

Страни като Великобритания, Съединените щати и Германия обещаха да продължат да работят за търсене на отговорност въпреки резултата от четвъртък. Активистите обаче казаха, че поражението би затруднило поставянето му обратно на дневен ред.

"Това е сериозен удар за доверието в Съвета и чиста победа за Китай", каза той. "Много развиващи се страни ще го възприемат като преодоляване на превеса на Запада в системата на ООН за правата на човека."

Събитието повдигна политически дилеми за много бедни страни в 47-членния съвет, които не желаят да се противопоставят публично на Китай от страх да не застрашат китайските инвестиции. Други вероятно сами са искали да избегнат бъдещи проверки.

Хакерска атака разкри лагери за уйгурите в Китай

Хакерска атака разкри лагери за уйгурите в Китай

Политиката на геноцид от Пекин