Девет китайски самолета са пресекли средната линия на Тайванския проток. Това съобщи министерството на отбраната на Тайван, цитирано от "Ройтерс".

Тайпе осъди "ирационалните" патрули за бойна готовност на своя съсед.

Напрежението нарасна, след като президентът на Тайван Цай Инуън посети Съединените щати на път за Централна Америка.

Очаква се тя да се срещне с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Лос Анджелис на връщане в Тайпе през април, а по-рано тази седмица Китай заплаши с неуточнено отмъщение, ако тази среща се състои.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че деветте китайски самолета са пресекли участъци на север, в центъра и на юг от средната линия на протока, която служи като неофициален буфер между двете страни.

САЩ не очакват, но са готови за скорошно нахлуване на Китай в Тайван

САЩ не очакват, но са готови за скорошно нахлуване на Китай в Тайван

"Който обмисля акт на агресия, който би замесил САЩ, прави много сериозна грешка"

Въоръжените сили на Тайван отговориха със свои собствени самолети и кораби, за да следят ситуацията на принципа "неескалиране на конфликти или предизвикване на спорове", посочиха от ведомството.

"Разполагането на сили от комунистическата армия умишлено създава напрежение в Тайванския проток, като не само подкопава мира и стабилността, но и има отрицателно въздействие върху регионалната сигурност и икономическото развитие", подчертава тайванското военно министерство, което осъди "подобни ирационални действия".

Китай провежда военни маневри около Тайван от миналия август - след посещението в Тайпе на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Оттогава насам Пекин не е прекъсвал военните си действия в близост до острова, макар и в по-малък мащаб.

Въпреки че Китай никога не е признавал официално средната линия на Тайванския проток, въведена от САЩ през 1954 г. в разгара на на Студената война, доскоро Народната освободителна армия до голяма степен я спазваше.

Тайван готов с извънреден план срещу Китай, докато президентът отсъства

Тайван готов с извънреден план срещу Китай, докато президентът отсъства

Тайванският лидер ще посети САЩ, Гватемала и Белиз следващата седмица