Помощникът на американския президент Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, се срещнал в понеделник със саудитския престолонаследник Мохамад бин Салман ал Сауд. По време на срещата е обсъдена ситуацията в Йемен и въпросите на правата на човека. Това съобщи информационният портал Axios с позоваване на високопоставен представител на американските власти.

Според Axios, Белият дом се опитва да не рекламира срещата. По-специално, не бяха публикувани съвместни снимки на Съливан и престолонаследника, а американските власти обявиха самото посещение едва в последния момент, когато помощникът на Байдън вече беше в Саудитска Арабия.

САЩ се ангажираха да помогнат на Саудитска Арабия да защити границите си

САЩ се ангажираха да помогнат на Саудитска Арабия да защити границите си

Ключов съюзник за Белия дом в региона

През февруари офисът на директора на националното разузнаване на САЩ публикува доклад за убийството на саудитския журналист Джамал Хашаги, известен с критичните си статии за политиката на Рияд. Той изчезна на 2 октомври 2018 г., след като посети генералното консулство на страната си в Истанбул. На 20 октомври същата година саудитските власти съобщиха, че Хашаги е убит в сградата на дипломатическата мисия. Според американската страна престолонаследникът на Саудитска Арабия е одобрил операцията, тъй като е смятал журналиста като заплаха. Американската администрация обяви налагането на визови санкции на 76 от гражданите на кралството, за които се смята, че са заплашвали дисиденти в чужбина и са замесени в убийството на Хашаги.

Съливан планира да пътува до Саудитска Арабия, Египет и ОАЕ. И трите държави са дългогодишни партньори на Съединените щати, но "в началния етап на президентството на Байдън се сблъскаха с напрежение" в отношенията си с Вашингтон. Едва в понеделник Белият дом обяви пътуването на Съливан до Саудитска Арабия и ОАЕ, във вторник - посещение в Египет.