Кметът на Лондон Борис Джонсън обвини американският президент Барак Обама в „лицемерие” след съобщението, че американският президент ще посети Великобритания през следващия месец, за да се опита да убеди британците, че трябва да останат в Европейския съюз, съобщава „Франс прес”.

"Идвайки от Чичо Сам, това е пример за скандално и прекомерно лицемерие”, пише в редовната си колонка в "Дейли Телеграф" Джонсън, който е водещ член на кампанията за напускането на ЕС от страна на Великобритания на референдума през юни.

Можете ли да си представите американците да подчинят демокрацията си на подобен режим, който ние имаме в ЕС”, пита кметът на Лондон, добавяйки: „Това е страна, родена от своя славен отказ да приема контрол от чужбина.”

Джонсън продължава, посочвайки, че САЩ не приемат, че техни собствени граждани могат да бъдат подвластни на решенията на Международния наказателен съд и не признават други юрисдикции.

"Призовавайки ни да се впишем и вградим по-дълбоко във федерализиращите се структури на ЕС, американците ни подтикват да поемем курс, който те никога не са мечтали за самите себе си”, пише още той и обяснява: „Това е така, защото те са страна, зачената в свобода. Те понякога изглежда забравят, че ние също обичаме свободата."