Северна Корея критикува в събота Съединените щати за доставка на Украйна с балистични ракети с голям обсег, известни като ATACMS. Според Пхенян, всеки удар срещу Русия с тях само ще попречи на мирните усилия.

Във вторник Украйна заяви, че е използвала доставената от САЩ тактическа ракетна система за първи път, като нанесе тежки щети на две летища в окупираните от Русия райони.

"САЩ най-накрая доставиха ракетна система земя-земя ATACMS на Украйна въпреки дълбоката загриженост и силната съпротива на международната общност", каза Син Хонг-Чол, посланикът на Северна Корея в Русия, в изявление, предадено от държавната медия KCNA. Всеки удар във вътрешността на Русия, ядрена сила, няма да помогне за ранния край на украинската ситуация или за нейното мирно уреждане, както се застъпва САЩ, но ще послужи като катализатор за поставянето на цяла Европа в тигела на безкрайните война и удължаване на войната", се казва в изявлението.

Припомняме, че старите съюзници Северна Корея и Русия се сближиха още повече през последните месеци. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун посети Русия през септември, като Ким изрази подкрепа за нахлуването в Украйна.

Пентагона: Ракетите ATACMS могат да се ползват само в суверенните граници на Украйна

Пентагона: Ракетите ATACMS могат да се ползват само в суверенните граници на Украйна

Те вече бяха използвани на 17 октомври срещу Луганск и Бердянск

По-рано тази седмица руският външен министър Сергей Лавров също посети Северна Корея, докато страните укрепват връзките си в областта на сигурността на фона на напрежението със Запада.

"Те (ракетите ATACMS) са доставени с гаранции, че тези оръжия ще бъдат използвани в рамките на суверенните граници на Украйна, за да си възвърнат територия и да защитят суверенна Украйна", каза говорителят на Министерството на отбраната на САЩ генерал Пат Райдър

Използването на ракети с голям обсег ATACMS от украинската армия стана известно за първи път в нощта на 17 октомври, когато украинските въоръжени сили нанесоха удари по летища в Бердянск и Луганск.

Запитан по телевизията дали се очакват редовни доставки и по-голям брой ракети, украинският външен министър Дмитро Кулеба отговори утвърдително.

Русия за ATACMS в ръцете на Киев - това е сериозна грешка на САЩ

Русия за ATACMS в ръцете на Киев - това е сериозна грешка на САЩ

Украйна многократно е искала от администрацията на САЩ ATACMS, като обеща да не ги използва на територията на Русия