Армията на Южна Корея съобщи, че Северна Корея е изстреляла поне една балистична ракета към източните си морета, съобщава CBS News.

Припомня се, че това се случва, докато севернокорейският лидер Ким Чен Ун пътуваше в Русия за среща с президента Владимир Путин има международни опасения относно потенциална сделка за оръжия, която може да подхрани военните усилия на Москва в Украйна.

Обединеният началник-щаб на Южна Корея не каза веднага на какво разстояние е летяло оръжието.

Бреговата охрана на Япония съобщи, че ракетата вероятно е паднала, но все пак призова корабите около японските брегове да внимават за падащи предмети.

Агенцията коментира, Ким използва международното разсейване, причинено от войната на Русия в Украйна, за да засили разработването на оръжия на Севера, процес, който включва повече от 100 изстрелвания на ракети от началото на 2022 г.

Ким Чен-ун се отправя към космодрума "Восточний"

Ким Чен-ун се отправя към космодрума "Восточний"

Там вероятно ще се срещне с руския президент

Според официални представители на САЩ Путин може да използва срещата си с Ким, за да осигури повече доставки на севернокорейска артилерия и други боеприпаси, за да попълни намаляващите резерви и да удължи инвазията си в Украйна.

Експерти казват, че в замяна Ким може да потърси така необходимата икономическа помощ и сложни оръжейни технологии, за да напредне в програмата си за ядрени оръжия и ракети.

Японското правителство вече протестира пред КНДР във връзка с изстрелванията на уж балистични ракети. Това заяви главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно на пресконференция в Токио.