На уебсайта на Конгреса на САЩ е публикуван законопроект, забраняващ на Съединените щати да нарушават Договора за ИНФ преди да бъде изцяло прекратен.

Текстът не позволява на Пентагона да използва средствата на данъкоплатците за създаване на оръжия, забранени от Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег.

Създател на законопроекта е Тълси Габард (демократ от щата Хавай), член на Камарата на представителите . Съавтори са двама други членове на долната камара на Конгреса - Джеймс Макговърн (демократ от Масачузетс) и Илхан Омар (демократ от Минесота), съобщава ТАСС.

ООН: Световната архитектура за контрол над оръжията се разпада

ООН: Световната архитектура за контрол над оръжията се разпада

Не можем да си позволим неограничена ядрена надпревара и мрака на Студената война

В Камарата на представителите на 14 февруари е представен законопроект, озаглавен "Законът за съответствие с INF от Закона за съответствие 2019". "Не могат да се предоставят или да се изразходват средства за изпитания, оценка, придобиване или разполагане на ракети, забранени от ИНФ в сила", се казва в текста.

По-рано редица неправителствени организации подкрепят инициативата "Габард", която се стреми да гарантира пълното елиминиране на ядрените оръжия на планетата. Подобен законопроект е представен от демократите в Сената на 20 февруари.

На 1-ви февруари президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон спира изпълнението на задълженията си по Договора за ИНФ, тъй като смята, че Русия нарушава договора.

В отговор руският президент Владимир Путин обяви на 2 февруари, че Москва ще преустанови участието си в това споразумението.

Китай: Решението на САЩ за ядрения договор  - заплаха за световната сигурност

Китай: Решението на САЩ за ядрения договор - заплаха за световната сигурност

Пекин също призова Русия да изпълни задълженията си по договора