Конгресмени от Демократическата партия имат намерение да използват правомощията, които има Конгресът, за да подведат под отговорност главния прокурор Уиляма Бар заради отказа му да сътрудничи на разследването по руската намеса в американския политически живот, съобщава изданието The Hill.

Камарата на представителите ще гласува през следващата седмица главният прокурор Уилям Бар да бъде подведен под отговорност за неуважение към Конгреса и отказ да предостави пълния текст на доклада на спецпрокурора Робърт Мълър, както и свързани със случая доказателства, отбелязва изданието.

Бар отказа да се яви на изслушването в  Конгреса по Рашагейт

Бар отказа да се яви на изслушването в Конгреса по Рашагейт

Срещу него може да започне процедура за неуважение…

Гласуването, което е насрочено за 11 юни, ще засяга и бившия съветник на Белия дом Дон Макган, който не се яви на изслушване пред правната комисия към Камарата на представителите, въпреки че имаше призовка.

В публикацията се отбелязва, че подобна стъпка показва сериозна ескалация на напрежението между администрацията на Тръмп и Конгреса.

Конгресът на САЩ поиска пълния доклад на Мълър до 1 май

Конгресът на САЩ поиска пълния доклад на Мълър до 1 май

Вероятно повече от 1 милион страници материали

До тази ситуация се стигна, след като в края на март Робърт Мълър завърши разследването си руската намеса в изборите

Както беше изяснено впоследствие, Мълър е бил поставен в невъзможност да повдигне обвинения срещу Доналд Тръмп като действащ президент, тъй като е бил ограничен от правилата на Министерството на правосъдието.

Тръмп се опитал да уволни Мълър през 2017 г.

Тръмп се опитал да уволни Мълър през 2017 г.

Нови разкрития около Белия дом