Полицията е водила тежки битки в две от северните предградия на Париж през последните два дни, като местните хора обвиняват полицаите в прилагането на прекомерно насилие за налагане на строгата карантина, въведена заради новия коронавирус, съобщава "Франс прес".

Местните са изпепелили автомобили и са използвали факли срещу полицаите, които са реагирали с гумени куршуми и сълзотворен газ в предградията Вилньов-ла-Гарен и Олне су Буа.

Над 17 хиляди нови случая на COVID-19 във Франция

Над 17 хиляди нови случая на COVID-19 във Франция

На 16 април са починали 753 души...

Насилието е започнало в събота, когато мотоциклетист е бил ранен по време на полицейска проверка във Вилньов-ла-Гарен, подтиквайки събирането на тълпа.

В изявление на полицията се казва, че групата е нападала униформените със "снаряди" в продължило почти два часа противодействие.

Мотоциклетистът се блъснал в отворената врата на полицейска кола, като е счупил крак и е претърпял операция.

Жителите твърдят, че вратата е била отворена умишлено, така че мотоциклетистът да се блъсне в нея.

30-годишният мъж ще подаде жалба срещу полицаите, уточниха от семейството му и адвокатът му, въпреки че прокуратурата е започнала разследване.

Тази сутрин спокойствието се беше възстановило във Вилньов-ла-Гарен след втора нощ на безредици, палежи и експлозии, уточнява "Франс прес".

Франция очаква икономиката на страната да се свие с 8%

Франция очаква икономиката на страната да се свие с 8%

Бруно льо Мер отбеляза, че определени сектори като хотелите и ресторантите няма могат да възобновят работа от 11 май

Вълнения са избухнали и в близкото парижко предградие Олне су Буа, където полицията твърди, че им е била устроена "засада" от жители в квартал с плътно застроени, високи общински жилищни сгради, обитавани основно от имигранти.

От полицията уточниха, че са арестували четирима души, след като полицаи са били нападнати от местни жители, използващи факли като снаряди.

В Ил дьо Франс, регионът, който включва столицата Париж и близките ѝ предградия, са били изгорени около 15 автомобила и около 50 кофи за боклук, като седем души са били арестувани. 

Градове във Франция осигуряват и задължават носене на маски

Градове във Франция осигуряват и задължават носене на маски

Кметът на Ница, столицата на Френската Ривиера, съобщи, че всички жители на града ще получат маски в рамките на 8-10 дни, които могат да се използват за месец

След като мотоциклетистът е бил ранен в събота, правозащитната организация SOS Racisme поиска да бъдат предоставени пълни подробности за инцидента и призова полицията да е сдържана "в този период на затворен живот и напрежение".

По-рано този месец прокуратурата започна разследване на смъртта при задържането на 33-годишен мъж, арестуван за предполагаемо нарушаване на мерките за оставане вкъщи, наложени от правителството за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Полицията заяви, че мъжът се е съпротивлявал на ареста. Според сестра му той е страдал от шизофрения.

Премиерът Едуар Филип заяви вчера, че полицията е извършила 13,5 млн. проверки след началото на блокадата на 17 март.

Над 800 000 души са нарушили заповедта, която позволява на хората да напускат домовете си само при неотложна необходимост.

Няколко жалби са били подадени срещу френската полиция през последните месеци на протести срещу пенсионната реформа и антиправителствените митинги на "жълтите жилетки".