Сърбия и Косово подписаха споразумения с посредничеството на САЩ за възстановяването на железопътните и магистрални връзки между двете страни, съобщава "Асошиейтед прес".

Споразуменията бяха подписани по време на международната конференция за сигурност в германския град Мюнхен, уточни Ричард Гренел, който е представител на американския президент Доналд Тръмп в преговорите.

САЩ готови да работят за диалог между Сърбия и Косово

САЩ готови да работят за диалог между Сърбия и Косово

Стъпки се правят и от двете страни, но все още има търкания

"Споразуменията за въздушните, железопътните и магистралните връзки ще улеснят притока на хора и стоки между Сърбия и Косово", написаха в "Туитър" от американското посолство.

Миналия месец беше подписано отделно споразумение за възобновяване на въздушните връзки. Подробности и графикът за прилагане на двете споразумения все още не са известни.

Ръководителите на двете страни присъстваха на церемонията по подписването заедно с Гренел и приветстваха споразуменията.

Историческа сделка между Сърбия и Косово за подновяване на полетите

Историческа сделка между Сърбия и Косово за подновяване на полетите

Сърбия продължава да разглежда Косово като част от територията си

"Щастлив съм да видя прогрес днес и много благодаря на президента Тръмп и Ричард Гренел от името на Сърбия, защото чувстваме, че ще имаме по-добро бъдеще заради това и че ще гарантираме мир за бъдещите десетилетия", коментира сръбският президент Александър Вучич.

"Още едно важно събитие!", настоя президентът на Косово Хашим Тачи в "Туитър", като допълни: "Голяма стъпка към постигане на окончателно мирно споразумение."

Гренел, който е и посланик на САЩ в Германия, беше назначен от Тръмп през октомври за специален пратеник за преговорите за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. Преговорите, организирани от Европейския съюз, започнаха през 2011 г., но бяха в застой, след като Косово наложи тежки мита върху сръбски стоки през 2018 г.

Косово и Албания свързват електропреносните си мрежи, Сърбия бясна

Косово и Албания свързват електропреносните си мрежи, Сърбия бясна

Това прекратява зависимостта на Косово от електроснабдителната мрежа на Сърбия

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово, въпреки че бившата ѝ провинция е призната от около 100 страни, включително САЩ и повечето страни от Европейския съюз.

Бруталната намеса на Сърбия срещу стремящите се към независимост етнически албанци в Косово през 1998-99 година накара НАТО да се намеси, за да прекрати конфликта. Оттогава отношенията между двете страни остават напрегнати.

Вучич: Няма да признаем Косово в сегашните граници, ако въобще го признаем

Вучич: Няма да признаем Косово в сегашните граници, ако въобще го признаем

"Не мога да изключа ЕС да поиска признаване, но това не е правено досега"