Кралят на Саудитска Арабия Салман обяви, че палестинците имат право Източен Йерусалим да бъде столица на бъдеща палестинска държава, след като мюсюлмански лидери се събраха в Истанбул днес на извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество, за да обсъдят решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, съобщава "Франс прес".

"Кралството призова за политическо решение за разрешаване на регионалните кризи, преди всичко на палестинския въпрос и за възстановяването на легитимните права на палестинския народ, включително правото да създадат своя независима държава с Източен Йерусалим като нейна столица", изтъква крал Салман.

Кралят говори пред Консултативния съвет на Саудитска Арабия, докато се провеждаше срещата в Турция, на която се очаква да бъде сформирана единна позиция срещу решението на Тръмп.

Решението на Тръмп за Йерусалим било най-голямото престъпление в историята

Решението на Тръмп за Йерусалим било най-голямото престъпление в историята

Това обяви палестинският лидер Махмуд Абас

Говорейки на срещата, палестинският президент Махмуд Абас заяви, че крал Салман му е обещал лично, че няма да има мирно споразумение с Израел без палестинска държава с Източен Йерусалим като нейна столица.

Абас призова страните по света, по-специално европейските държави, официално да признаят Палестина в рамките на границите от 1967 г. Палестинският лидер призова страните по света да преосмислят признаването си на Израел след решението на администрацията на Тръмп.