Кремъл може би планира "ребрандиране" на инвазията си в Украйна, след като официални лица наредиха премахването от знакови сгради на огромните банери с провоенните символи Z и V, пише британския вестник The Times.

В Москва инспектори са наредили на Сергей Миронов, ръководител на партия "Справедлива Русия - за истината", да свали банер от офиса си в центъра на града, позовавайки се на "многобройни" оплаквания на обществеността.

В Новосибирск, най-големият град в Сибир, служители действаха, след като тийнейджър успешно се оплака, че банери, окачени от външната страна на офиса на кмета, са в нарушение на разпоредбите за обществена реклама. Банер беше премахнат и от фасадата на офис на военните ветерани в Перм.

Децата, които украсиха прозорците на културен център в Псковска област в Западна Русия с Z и V, също бяха инструктирани да премахнат символите. Местен служител каза пред държавната телевизия, че могат да се показват само политически неутрални изображения.

Някои анализатори предполагат, че премахването на банерите може да означава, че Кремъл е решил да се откаже от тези символи.

Буквите Z и V първоначално бяха видени на руски танкове и бронирани превозни средства, навлизащи в Украйна през февруари. Въпреки че вероятно първоначално са били използвани за целите на идентификацията, руските служители на отбраната казаха по-късно, че означават "За победа" и "Сила V Правде", което се превежда като "За победа" и "Сила в истината". Имаше обяснение, че със Z са маркирани военни превозни средства на Западния военен окръг, а V на такива от Източния военен окръг (восток - изток на руски език)

Те обаче не успяха да завладеят много сфери на живота в Русия и контролираните от руски и проруски сили в Украйна и се виждат главно в правителствени служби, прокремълски организации и в полицейски коли.

"Възможно е Кремъл да планира ребрандиране. Тези две чужди букви не се приеха много добре и затова трябва да бъдат заменени с нещо по-ефективно", каза Абас Галямов, политически анализатор.

Нито една от буквите не е част от кирилицата, въпреки че и двете имат фонетични еквиваленти. Критиците казват, че символът Z, който също е бил използван от нацистките сили по време на Втората световна война, прилича на свастика. Опозиционните активисти го нарекоха "Звастика".

Латвия забрани символите Z и V заради войната в Украйна

Латвия забрани символите Z и V заради войната в Украйна

Двата знака се използват от руската армия

Галямов, бивш автор на речи в Кремъл, също предположи, че решението за премахване на символите може да е знак, че Москва търси начини да сложи край своята т. нар. "специална военна операция" в Украйна.

"Не може да се изключи. . . че е взето решение за подготовка на хората за връщане към мира и така те започват да се отърсват от цялата тази визуална милитаристична символика", написа той в приложението за съобщения на Telegram.

Смята се, че между 15 000 и 30 000 руски войници са загинали във войната, включително почти 600 високопоставени офицери (включително генерали). Русия призна, че 1351 войници са били убити в Украйна, но не е актуализирала броя на жертвите си от март.

Игор Гиркин, бивш агент на Федералната служба за сигурност (ФСБ), каза тази седмица, че броят на войниците, убивани всеки ден в Украйна, сега далеч надхвърля загубите по време на войната на Съветския съюз в Афганистан.

Както независимите, така и държавните проучвания показват, че до 70 процента от руснаците подкрепят войната. Критиците обаче твърдят, че е невъзможно да се прецени мнението, като се питат директно хората. Съгласно нов закон, одобрен от Кремъл през март, да се говори срещу армията е престъпление, наказуемо с до 15 години затвор.

"Не можете да разчитате на анкети, където питат директно за войната - хората са уплашени", пише Team Navalny, група активисти, които подкрепят руския опозиционер Алексей Навални.

Те цитират друго скорошно проучване, в което само 7% от респондентите казват, че допълнителни бюджетни средства трябва да бъдат изразходвани за въоръжените сили като доказателство, че много малко руснаци са обхванати от военна треска. Повече от 70 процента твърдят, че средствата трябва да се използват за подобряване на образованието, здравеопазването или пенсиите. "Хората нямат нужда от война. Те трябва да живеят по-добре", написа Team Navalny в социалните мрежи.

Провоенната пропаганда в държавните детски градини и училища доведе до нарастване на търсенето на частно образование. Годишните такси за частните училища в Москва са се увеличили с между 20% и 100% след инвазията, пише The Moscow Times.

В Русия и Денят на труда е под знака Z

В Русия и Денят на труда е под знака Z

Дмитрий Медведев публикува видеоклип в канала си в Telegram