Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира в понеделник материал на Wall Street Journal, че Вашингтон е провел тайни разговори с висши руски служители за избягване на по-нататъшна ескалация около войната в Украйна, предава Ройтерс.

Според информацията съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан е провел разговори със сътрудници на президента Владимир Путин с надеждата да се намали рискът войната в Украйна да прерасне или да ескалира в ядрен конфликт.

"Ние нямаме какво да кажем за тази публикация", каза Песков пред репортери.

Той също така отказа да коментира материал на Washington Post, че Съединените щати неофициално са насърчавали Украйна да сигнализира, че е отворена за преговори с Русия, след като украинският президент Володимир Зеленски изключи възможността за преговори, докато Путин е на власт.

"Е, не знаем дали е така или не", каза Песков.

"Още веднъж повтарям, че има някои верни съобщения, но в по-голямата си част става дума за чиста спекулация", каза той.

Той добави, че докато Русия остава "отворена" за преговори, такива не могат да се водят поради отказа на Киев да води преговори с Русия.

Малко контакти на високо ниво между американски и руски официални лица биват оповестени публично през последните месеци, тъй като Вашингтон настоява всякакви преговори за прекратяване на войната в Украйна да се водят между Москва и Киев.

Макрон: Украйна трябва да определи времето за преговори

Макрон: Украйна трябва да определи времето за преговори

Връщането към преговорите трябва да бъде част от пътя за прекратяване на войната