Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че отношенията между Русия и Турция са от партньорски характер, но между двете страни има разногласия по темата Крим.

"Руско-турските отношения като цяло имат партньорски характер и не само декларативен, но наистина основан на реална и солидна основа на търговско, икономическо и инвестиционно сътрудничество", отбеляза Песков, цитиран от руските медии.

В същото време той добави, че въпреки това има разногласия между Москва и Анкара.

"Фигаро": Западът не се интересува от Крим

"Фигаро": Западът не се интересува от Крим

Конфликтът в Донбас измества интереса

"Кримската тема се отнася към областите на значителни разногласия. Не приемаме тази позиция на нашите турски колеги, смятаме я за абсолютно погрешна", изтъкна говорителят на Владимир Путин.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че "Кримската платформа" ще играе важна роля за връщането на Крим в Украйна.

Песков коментира още, че форумът "Кримска платформа" в Киев имал декларативен характер и нямал осезаемо продължение, като Москва правела изводи от това.

От своя страна говорителката на руското външно министерство Мария Захарова предупреди, че участието на определени държави в "Кримската платформа" ще се отрази на отношението на Москва към тях. България беше сред участващите страни на форума в Киев, подкрепяйки стремежите на Украйна за възвръщането на Крим.

Крим беше окупиран от Русия през март 2014 г., след като под дулата на автоматите на неидентифицирани към онзи момент руски военнослужещи беше проведен референдум за присъединяване на полуострова към Русия.

Русия коментира предложение от Турция за сключване на сделка за Крим

Русия коментира предложение от Турция за сключване на сделка за Крим

Руските региони никога нямало да бъдат обект на сделки с други страни