Кремъл предупреди Запада, че интересите на Русия като част от иранската ядрена сделка трябва да бъдат гарантирани, след като Съединените щати и техните съюзници наложиха санкции на Москва за нахлуването й в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Европейските сили предупредиха, че исканията на Русия за гарантирана търговия с Иран могат да провалят преговорите за възобновяване на иранското ядрено споразумение, което отмени санкциите срещу Техеран в замяна на ограничаване на ядрената му програма.

Санкциите срещу Русия пряко засягат интересите на страната ни в контекста на тази сделка, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и допълни, че по тази причина те трябва да бъдат взети предвид.

Това е нов аспект, който не може да бъде пренебрегнат, който трябва да се вземе предвид, отбеляза Песков.

Вчера Иран заяви, че САЩ трябва да вземат решение за финализиране на сделката за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. със световните сили.

Републикански сенатори в САЩ няма да подкрепят нова иранска ядрена сделка

Републикански сенатори в САЩ няма да подкрепят нова иранска ядрена сделка

Междувременно Русия блокира преговорите

Днес иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян се срещна с руския си колега Сергей Лавров в Москва.

Лавров увери, че иранско-руските отношения имат светло бъдеще, тъй като преговорите за съживяване на ядреното споразумение са на финалната права.

"Убеден съм, че перспективите са още по-впечатляващи, като се има предвид, че споразумението за съживяване на Съвместния всеобхватен план за действие е в последната си фаза", отбеляза той.

От своя страна Песков посочи, че САЩ знаят позицията на Русия и че "има тема за продължаване на преговорите - това наистина е нещо, което е много важно за нас".

Турция предупреди Русия да не спъва ядрената сделка с Иран

Турция предупреди Русия да не спъва ядрената сделка с Иран

"Всяка негативна позиция на Москва ще засегне всички, включително и Русия"

Споразумението от 2015 г. направи по-трудно за Техеран разработването на материали за ядрени оръжия. То обаче се разпадна, след като президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от него през 2018 г.

Разговорите бяха подновени, след като Байдън стана президент миналата година.

Опитите за сключване на нова сделка останаха в неизвестност, след като Русия блокира преговорите в последната минута, което много наблюдатели приписват на противопоставянето със Запада заради инвазията в Украйна. Информациите предполагаха, че сделката е почти завършена. Говорител на външното министерство на Иран каза в понеделник, че Вашингтон трябва да вземе решение за приключване на сделката.