Държавният съвет на Куба освободи министъра на външната търговия Рикардо Кабрисас от поста му и го остави на поста заместник министър-председател, съобщи кубинската телевизия в четвъртък.

В репортажа не се посочват причините за тази мярка, но се отбелязва, че министерството вече ще се ръководи от Оскар Перес-Олива Фрага, който преди това е бил първи заместник-министър на външната търговия.

Кабрисас оглавяваше кубинското министерство на външната търговия от април 2023 г. Преди това той е бил министър на външната търговия в продължение на 20 години (1980-2000 г.). В периода 2016-2018 г. е бил министър на икономиката и планирането.

В продължение на много години Кабрисас също така е ръководил делегации в преговорите за външния дълг на Куба с нейните чуждестранни кредитори, както публични, така и частни.

Междувременно информационна агенция EFE отбелязва, че Кабрисас става шестият министър, който наскоро губи поста си. В това число влиза и високопоставеното отстраняване на министъра на икономиката и планирането Алехандро Гил, който през февруари беше обект на открито разследване за корупция.

Куба вдига с над 500% цените на горивата

Куба вдига с над 500% цените на горивата

Страната преживява най-тежката си икономическа криза от разпадането на СССР

Освен това през последните месеци в Куба бяха сменени голям брой високопоставени политически функционери, включително около дузина губернатори, вицегубернатори и първи секретари на Кубинската комунистическа партия в редица провинции. В повечето случаи причините за промените в ръководството не се оповестяват публично, но те се случват на фона на продължителната икономическа криза в страната.