Украинският външен министър Дмитро Кулебаа каза след заседание на Съвета Украйна-НАТО на ниво външни министри, че не чувства умора от войната в Украйна сред европейските си партньори.

Всички чуваме едни и същи въпроси, но днес, зад закрити врати, аз чух и всички чуха и отбелязаха категоричното "не" на всякакви намеци за умора от войната. И също толкова категоричното "да" за продължаване и увеличаване на подкрепата за Украйна", подчерта Кулеба.

Според Кулеба неговите колеги са потвърдили, че помощта за Украйна не само ще продължи, но и ще се увеличи. Това "беше по-добро от очакваното", добави украинският външен министър.

Дмитро Кулеба съобщи, че за девет месеца ЕС е доставил на Украйна около 300 хиляди снаряда от обещания един милион.

"Нямам причина да смятам, че на Запада липсва политическа воля да увеличи помощта за Украйна. Но има много чисто техническа, много професионална работа, която трябва да се свърши, за да постигнем резултати в тази област", ​​каза Кулеба.

ЕС вече призна, че ще му трябват допълнителни няколко месеца, за да изпълни плана за доставка на един милион снаряда за Украйна 

Междувременно унгарският външен министър Петер Сиярто заяви в Брюксел в интервю за американския телевизионен канал CNBC, че страната му не доставя и няма да доставя оръжия на Украйна, тъй като, по думите му, "колкото повече оръжия се доставят, толкова по-дълга ще е войната. последен и толкова повече хора ще бъдат убити." 

Страните от НАТО ще подкрепят Украйна, колкото е необходимо

Страните от НАТО ще подкрепят Украйна, колкото е необходимо

НАТО разработва пътна карта за оперативна съвместимост на Украйна