Латвия възнамерява да защитава границите си, като се координира с НАТО и Европейския съюз. Това съобщи в неделя министърът на външните работи на Балтийската република Едгарс Ринкевич.

"Ситуацията на полско-белоруската граница е опасна. Латвия изразява солидарност и подкрепа към нашите полски приятели и съюзници. Работим върху съвместни и координирани действия в рамките на НАТО и ЕС, за да предотвратим заплаха за нас и нашите съюзници". Това написа външният министър в "Туитър".

Полша се готви за голяма офанзива на въоръжени мигранти от Беларус тази вечер

Полша се готви за голяма офанзива на въоръжени мигранти от Беларус тази вечер

Беларуски сили давали на мигрантите инструкции, оборудване и оръжия

Латвия през лятото се сблъска с проблема с нелегалната миграция от територията на Беларус. От 10 август са потушени опити на 2273 души за незаконно преминаване на границата, а от началото на годината са задържани 414 души.

Правителството на Латвия въведе извънредно положение на границата от 11 август до 10 ноември, за да даде възможност на граничните служители да експулсират мигранти обратно в Беларус и след това го удължи до 10 февруари 2022 г. Граничните служители са подкрепяни от армията на латвийската държавна полиция и батальон на специалните сили.

НАТО трябва да предприеме "конкретни стъпки" за разрешаване на кризата с мигрантите на границата с Беларус. За това настоя премиерът на Полша Матеуш Моравецки, като добави, че Полша, Литва и Латвия могат да поискат консултации съгласно член 4 от договора за алианса.

Латвия удължава извънредното положение по границата с Беларус

Латвия удължава извънредното положение по границата с Беларус

Заради засиления наплив на мигранти

ЕС обвинява Минск в организирането на кризата, за да окаже натиск върху блока заради наложените от него санкции, но Беларус многократно отрече това. Някои страни в региона предупредиха, че противопоставянето може да ескалира във военен конфликт.

Руският президент Владимир Путин, ключов поддръжник на държавния глава на Беларус Александър Лукашенко, увери, че Русия е готова да помогне за разрешаването на кризата.

Моравецки уточни, че лидерите на ЕС ще обсъдят допълнителни санкции срещу Беларус. "Със сигурност ще обсъдим по-нататъшни санкции, включително пълното затваряне на границата", отбеляза той.