Американските дипломати започнаха да използват само заплахи и ултиматуми в работата си, както и да налагат санкции, ако други страни откажат да изпълнят техните искания, коментира руският външен министър Сергей Лавров в интервю, откъс от което е публикувано на уебсайта на руското външно министерство, съобщава ТАСС.

"В американската дипломация сега не виждам нищо друго освен ултиматуми, а в случай на отказ да ги приема, санкции. Друг набор от инструменти някак си изчезна от арсенала на американската дипломация и това е тъжно", обяснява той.

Русия знае, че САЩ никога няма да спрат да й налагат санкции

Русия знае, че САЩ никога няма да спрат да й налагат санкции

Според Медведев, няма период в историята без санкции на САЩ срещу Русия

Коментирайки думите на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за необходимостта от съвместни действия на страните от НАТО срещу Руската федерация заради Украйна, министърът отбеляза, че американският външен министър "казва много неща".

"Когато понякога си говорим с него по телефона, защото не сме се виждали дълго време, той разговаря съвсем коректно. Въпреки че е ясно, че не сме съгласни с повечето теми", коментира Лавров.

"Ако работиш като ръководител на министерство на външните работи, тогава трябва да търсиш дипломатически подходи към различни проблеми", обяснява той.

В сряда Помпео заяви, че американската администрация очаква следващата седмица Северноатлантическият алианс да одобри поредица от мерки в отговор на действията на Русия в Крим и Азовско море.

САЩ не се страхува да използва доктрината "Монро" за Венецуела

САЩ не се страхува да използва доктрината "Монро" за Венецуела

Тръмп иска да санкционира и чужди компании, които правят бизнес със страната

На 25 ноември 2018 г. руската брегова охрана откри огън по украински кораби и арестува украински моряци при опит да навлязат в Азовско море през Керченския проток.
Москва определи инцидента като провокация от Киев преди президентските избори в Украйна.

Европейският съюз санкционира Русия във връзка с инцидента в Азовско море. Брюксел обяви, че санкциите съвпадат с петата годишнина от руското анексиране на Крим.

Общността подчерта, че новите рестрикции са координирани със САЩ и Канада. Двете държави също въведоха нови санкции срещу Русия.

ЕС не признава анексирането на Крим от Русия, се казва в декларация на върховния представител за външната политика на Общността Федерика Могерини от името на ЕС.

Австралия също се присъедини към санкциите на САЩ, Европейския съюз и Канада срещу Русия.

Лавров: САЩ демонстрират арогантна безнаказаност с Голан

Лавров: САЩ демонстрират арогантна безнаказаност с Голан

Ситуацията в Сирия трябва да се възстанови, както е била преди нахлуването на САЩ