В отношенията между Москва и Берлин се натрупаха много проблеми, поради което те се нуждаят от рестартиране. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с делегация на крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" в руската столица.

"Имаме много въпроси с Германия, по които заемаме различни позиции, понякога противоположни позиции, но в съвременния свят това е нещо естествено и ситуацията, преди всичко нарастването на трансграничните заплахи, които са общи за цялото човечество, просто изисква диалог, търсене на баланс на интереси, не нагнетяване на конфронтация, не опит за възпрепятстване на диалога", настоя руският първи дипломат.

Депутати от „Алтернатива за Германия” са били „наблюдатели” в Крим срещу заплащане от Кремъл

Депутати от „Алтернатива за Германия” са били „наблюдатели” в Крим срещу заплащане от Кремъл

Улрих Еме призна за руското финансиране...

Лавров отбеляза, че пристигането на германски политици в Москва щяло да е добра възможност за продължаване на диалога и търсене на допълнителни контактни точки, въпреки че Берлин се опитал да се намеси в това пътуване, създавайки "пречки и създавайки протоколни усложнения".

"Бяхме особено изненадани от истеричната вътрешна дискусия, развихрена по повод вашето пътуване. Ние от своя страна никога не само не протестираме, но и не пречим на контактите между официални представители на германските власти и руската опозиция, при това официалните лица в Берлин предпочитат да се срещнат измежду опозиционерите не с представители на парламентарните партии, а с несистемни фигури", добави Лавров.

Берлин постави под наблюдение крило на "Алтернатива за Германия"

Берлин постави под наблюдение крило на "Алтернатива за Германия"

През март BfV реши да започне да следи радикално крило на крайнодясната партия

Припомняме, че Кремъл и "Алтернатива за Германия" поддържат близки отношения, като неофициално руските власти финансират различни инициативи на крайнодясната германска формация.  

По-рано Лавров заяви, че Германия била засилила курса си за сдържане на Русия, а обвиненията, ултиматумите и заплахите, според него, били станали нещо обичайно за Берлин. Руският външен министър също така нарече поведението на Германия в ситуацията с Алексей Навални неприемливо и несъвместимо с международните задължения.

На 20 август сутринта самолетът, с който Навални летя от Томск до Москва, кацна спешно в Омск, след като той изпадна в кома. След кацането създателят на Фондацията за борба с корупцията беше хоспитализиран в Омск. Според руските лекари той бил имал нарушения на метаболизма, което било причинило рязък спад в кръвната захар.

Чак два дни по-късно, по настояване на свои близки, Навални беше транспортиран за лечение в Германия, в берлинската клиника "Шарите".

Скоро след това германските властите обявиха, че Навални е бил отровен с бойното отровно вещество "новичок". Заключенията на германските експерти бяха потвърдени от лаборатории в Швеция и Франция

Състоянието на Навални се подобри в началото на септември: той беше изведен от кома и изключен от апарата за обдишване. На 22 септември той беше изписан от болницата, като сега той преминава през рехабилитация и остава в Германия.

Организацията на забрана на химическите оръжия (ОЗХО) обяви, че в кръвта на Навални е открит "новичок". В тази връзка Европейският съюз наложи санкции срещу шестима руснаци и една организация. В началото на ноември Русия обяви ответни мерки.