Руският външен министър Сергей Лавров подчерта важността на отказа на британските служители от неоснователни обвинения срещу Руската федерация. Това направи той в телефонен разговор с британския си колега Доминик Рааб, предаде ТАСС.

Отговорността за незадоволителното състояние в момента на отношенията между Руската федерация и Великобритания е изцяло на Лондон, се казва в изявление на руското външно министерство. То бе публикувано в четвъртък след разговор, иницииран от британската страна.

"По време на разговора беше констатирано незадоволителното състояние на двустранните отношения, отговорността за което е изцяло на Лондон. Руската страна подчерта значението на отказа на британските официални лица от неоснователни обвинения и провокативна реторика в междудържавния диалог, няма алтернатива за връщане на Лондон към уважителна и равнопоставена комуникация, се казва още в документа. Селективният характер на контактите, практикувани от британците само по онези въпроси, които представляват интерес за Великобритания, е неприемлив в нормалната дипломатическа практика, подчерта руското външно министерство. Лавров призова на реципрочна основа да "почисти развалините", свързани с работата на руските дипломатически институции във Великобритания. "Проблемът с неконструктивните действия на Лондон се изостря, в резултат на което дейността на руските дипломатически институции във Великобритания е сериозно затруднена, което, разбира се, предизвика огледалните мерки на Москва. Сергей Лавров призова за изчистване на тези блокажи на взаимна основа, заяви руското външно министерство.

Руският министър призова британския си колега към отговорно сътрудничество, основано на взаимно съобразяване на интересите и конкретни действия за формиране на позитивен двустранен дневен ред.

По време на обсъждането на белоруската тема Лавров е настоял за отказ от външна намеса във вътрешните работи на Беларус и използването на санкции и заплахи в отношенията с Минск. Както бе посочено в руското външно министерство, по време на обмена на мнения по международни въпроси акцентът беше поставен върху проблемите на JCPOA, ситуацията около Беларус и в Украйна.

Рааб: Русия ще понесе тежки последици при военна ескалация в Украйна

Рааб: Русия ще понесе тежки последици при военна ескалация в Украйна

Лондон следи внимателно действията на Кремъл...

Припомняме, че дни по-рано Рааб заяви, че няма съмнение, че някои държави използват ваксините като дипломатически инструмент за осигуряване на влияние и че Великобритания не подкрепя така наречената "ваксинална дипломация".

Запитан дали е загрижен, че Китай и Русия могат да използват ваксини за влияние в някои части на света, той каза: "Няма съмнение, че има нещо такова и ние не подкрепяме дипломацията на ваксините, камо ли изнудването. Смятаме, че имаме морален дълг, но също така имаме силен интерес да ваксинираме света", каза той, говорейки в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Корнуол, Англия.

Рааб тогава каза също, че ще говори с руския външен министър Сергей Лавров "скоро", без да посочва конкретна дата за срещата и отказа да коментира въпроси, които ще повдигне на тази среща.