Западът обяви тотална война на Русия, на целия руски свят, никой не крие това, каза руският външен министър Сергей Лавров в петък на заседание на Съвета на ръководителите на субектите към руското външно министерство, цитиран от ТАСС.

"Западът ни обяви тотална война, обяви я на целия руски свят, сега никой не крие това", каза той.

Лавров подчерта, че ситуацията с "отмяната" (cancel) на Русия от Запада ще продължи още дълго време. "Самата "култура на отмяна" (cancel culture) на Русия и всичко свързано с нашата страна вече достига абсурда. Класиците са забранени - Чайковски, Достоевски, Толстой, Пушкин. Преследват се и дейци на националната култура и изкуство, които днес представляват нашата култура. Като цяло, мога да кажа с увереност, че тази ситуация ще продължи дълго време", каза министърът.

"И трябва да бъдем готови за факта, че това разкри истинското отношение на Запада към онези красиви лозунги, които бяха издигнати преди 30 години, след края на Студената война, за универсалните ценности, за необходимостта от изграждане на единна Европа като общ дом от Атлантическия до Тихия океан. Сега виждаме колко струват тези възхвали", подчерта ръководителят на руското външно министерство.

Лавров посочи, че Русия няма да се самоуспокоява. "При сегашните условия се търси съществена дискусия за това как да развиваме нашето сътрудничество, на нашето министерство с гражданското общество, включително и на регионално ниво", добави той.

Сергей Лавров: ЕС се превърна в агресивен войнствен играч

Сергей Лавров: ЕС се превърна в агресивен войнствен играч

Според него Украйна била "готова на безядрен и извънблоков" статут

Лавров каза, че САЩ и техните съюзници умножават усилията си за сдържане на Русия. "Виждате как Съединените щати и техните сателити удвояват, утрояват, учетворяват усилията си да сдържат страната ни, използвайки най-широк набор от инструменти - от едностранни икономически санкции до напълно фалшива пропаганда в глобалното медийно пространство", каза министърът. "И в много западни страни битовата русофобия, която, за наше голямо съжаление, се насърчава в редица държави от правителствените среди, доби безпрецедентен характер."

В същото време Лавров подчерта, че на фона на натиска от колективния Запад в Русия се наблюдава общонационална консолидация. "В тези условия е принципно важно външнополитическият курс, одобрен от президента (на Руската федерация Владимир) Путин, да се основава на широк, национален консенсус, да се подкрепя от ключовите политически сили на страната ни, от водещи обществени и бизнес асоциации, а също така усещаме ежедневната подкрепа от всички руски региони", добави руският външен министър: "Всъщност здравите, патриотични сили се консолидират в страната и това, разбира се, е много важна характеристика на настоящ етап."

Лавров: Западът води хибридна война срещу Русия

Лавров: Западът води хибридна война срещу Русия

Последиците ще се усетят от всички без изключение, заяви руският външен министър