Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заплаши с неизплащането на милиарди помощ за коронавирус Полша, ако правителството във Варшава не оттегли спорната си съдебна реформа, предаде ДПА. Това заяви фон дер Лайен пред съботното издание на вестник Augsburger Allgemeine.

"Заложени са ясни правила за плащанията от фонда за възстановяване за всички страни членки, каза тя. Тези инвестиции са достъпни само с реформи и те са заложени в препоръките за отделните страни. За Полша искането за реформа за възстановяване на независимостта на съдебната система е в сила от години. Исканията към Полша също не са необичайни. Ние договорихме ангажименти с всички държави-членки, които са свързани с плащанията", каза фон дер Лайен.

Според текущите изчисления Полша ще получи около 23,9 милиарда евро  безвъзмездни средства и милиарди допълнителни заеми от плана за възстановяване на коронавирус.

Съдът на ЕС глоби Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради съдебната реформа

Съдът на ЕС глоби Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради съдебната реформа

"Правосъдните системи в целия ЕС трябва да бъдат независими и справедливи"

Припомняме, че полският премиер Матеуш Моравецки миналата седмица се обърна към Европейския парламент (ЕП), за да защити позицията на правителството си, като обвини Комисията в шантаж и потъпкване на суверенитета на държавите-членки.

ЕП заведе дело срещу Европейската комисия за забавяне в прилагането на механизъм, свързващ средствата на ЕС с върховенството на закона в държавите-членки.

Въпросът доминираше на срещата на върха на ЕС в края на миналата седмица, по време на която Германия и Франция се опитаха да облекчат напрежението, като по същество отхвърлиха въпроса по пътя към следващата среща на върха през декември.

ЕК също така събира доказателства за по-нататъшни възможни бъдещи действия срещу Полша, включително задействане на механизма за условност, посочен от Сасоли.

Мнозинството в Полша настоява правителството да отстъпи в спора с Брюксел за върховенството на правото

Мнозинството в Полша настоява правителството да отстъпи в спора с Брюксел за върховенството на правото

Силно неодобрение за твърдата позиция на правителството