Лидерът на "Хамас" направи първото си посещение в Египет от повече от месец в сряда. Това е рядка лична намеса в дипломацията на фона на това, което източник на "Ройтерс" описа като интензивни преговори за ново прекратяване на огъня.

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания, който живее в Катар, обикновено се намесва публично в дипломацията само когато напредъкът изглежда вероятен. За последно той пътува до Египет в началото на ноември преди обявяването на единственото споразумение за прекратяване на огъня във войната досега - едноседмична пауза, по време на която бяха освободени повече от 100 заложници.

Източник, информиран за преговорите, каза, че дипломатите обсъждат кои от заложниците, все още задържани от екстремистите в Газа, могат да бъдат освободени съгласно ново споразумение за примирие и какви затворници може да освободи Израел в замяна.

Израел настоява всички останали жени и болни мъже сред заложниците да бъдат освободени, каза източникът, който отказа да бъде идентифициран. Палестинци, осъдени за тежки престъпления, може да бъдат в списъка на затворниците, които ще бъдат освободени.

Източникът описа преговорите като интензивни и каза, че пробив може да бъде възможен до дни.

Израел обмисля нова сделка за освобождаването на до 40 заложници

Израел обмисля нова сделка за освобождаването на до 40 заложници

Предложението идва след последните кръгове от преговори между САЩ, Израел и Катар.

Палестински служител каза, че Хания желае да изслуша египетските власти за възможен нов подход и отбеляза, че официалната позиция на "Хамас" е да отхвърли всяко ново временно прекратяване на огъня и да поиска постоянно спиране на боевете.

"Позицията на "Хамас" остава, че нямат желание за хуманитарни паузи. "Хамас" иска пълен край на израелската война срещу Газа", каза палестинският служител.

"Хания и "Хамас" винаги оценяват усилията на Египет. Той е в Кайро днес, за да чуе дали Израел е направил нови предложения или дали Кайро също има такива. Рано е да се говори за очаквания."

Високопоставен израелски служител повтори позицията на правителството, че войната може да приключи само с освобождаването на всички заложници и унищожаването на "Хамас": "Както каза министър-председателят, войната ще завърши с пълна победа".

Нетаняху отхвърли призивите за прекратяване на огъня въпреки натиска на Запада

Нетаняху отхвърли призивите за прекратяване на огъня въпреки натиска на Запада

Според него, без военен натиск, Израел няма нищо

Преговорите идват, когато Израел е изправен пред нарастващ натиск от своите международни съюзници да ограничи кампанията в Газа, която опустоши голяма част от крайбрежния анклав като в отговор на атаката на "Хамас" на 7 октомври.

Вашингтон публично призова Израел през изминалата седмица да намали мащабната си война в по-целенасочена кампания срещу лидерите на "Хамас"и да прекрати това, което президентът на САЩ Джо Байдън нарече "безразборни бомбардировки".

В Съвета за сигурност на ООН, където Вашингтон на два пъти използва ветото си, за да защити Израел от международните искания за прекратяване на огъня, преговарящите отложиха гласуването на последната резолюция за още един ден с надеждата да постигнат съгласуван текст.

На въпрос дали се доближават до споразумение, посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза пред репортери във вторник: "Опитваме се, наистина сме".

"Хамас" търси помощ от Египет за Газа

"Хамас" търси помощ от Египет за Газа

Лидерът на радикалното палестинско двибение "Хамас" Исмаил Хания отива в Египет