Разгръщането на батальон на армията на САЩ с повече от петдесет единици тежки бронирани машини в Литва за шест месеца за съвместни учения с литовските военни е мярка за засилване на отбраната на Балтийската република, коментира пред Ziniu radijas президентът на Литва Гитанас Науседа, цитиран от ТАСС.

"Единствената цел на разполагането на войските и оборудването на НАТО в Литва е да се гарантира, че жителите на страната са в безопасност от възможни намеси", обяснява той.

Според президента Литва никога не е имала и няма намерения да заплашва някой от своите съседи. "Литва е миролюбива страна, която никога няма да действа агресивно към своите съседи".

 Беларус е принуден да отговори на разполагането на американски войски в Литва

Беларус е принуден да отговори на разполагането на американски войски в Литва

Лукашенко следи НАТО: Това е брониран юмрук, не подценявайте значението му

През октомври в Литва е дислоциран батальон от въоръжените сили на САЩ, който включва около 500 войници, 30 танка "Абрамс" и 25 бойни машини на пехотата "Брадли".

Звеното се намира на тренировъчна площадка в "Пабрад", на 15 км от беларуската граница.

Вчера президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Минск ще бъде принуден да отговори на разполагането на войски близо до границите на страната.

Лукашенко поиска и по-сериозна отбрана на АЕЦ. Той е уверен, че Литва разбира, че в случай на аварийна ситуация в атомната електроцентрала, това ще се отрази и на двете страни на границата.

Лукашенко обърна внимание на факта, че тренировъчната площадка, където са разположени силите на НАТО, е буквално на няколко километра от АЕЦ.

Русия и Беларус разполагат войски заради учения на НАТО в Европа

Русия и Беларус разполагат войски заради учения на НАТО в Европа

Лукашенко иска отбрана за АЕЦ, предупреди Европа да внимава с втори Чернобил