През последните месеци имаше аварии при отоплението в 16 населени места в цяла Русия. Тези аварии при температури под нулата са разширение на съществуващ проблем, който измъчва руските градове от десетилетия, но вероятно се е изострил поради руската политика по време на война. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че Русия редовно дава приоритет на военните разходи пред повторните инвестиции в обществена инфраструктура, особено след нахлуването на силите ѝ в Украйна през 2022 г.

Местните власти на редица области са били помолени да поемат тежестта да работят с по-малко приходи от държавния бюджет и да финансират местни доброволчески сили. Според британското разузнаване това вероятно е обтегнало бюджетите им и е наложило някои съкращения на разходите за поддръжка. Освен това мобилизацията вероятно е довела до недостиг на работна сила във всички индустрии, включително квалифицирани инженери по отоплителни инсталации и водопроводчици.

Путин е поискал от министъра на извънредните ситуации Александър Куренков да осигури осигуряването на отопление и електричество на жителите.

Според британското МО разглеждането на този проблем вероятно е основна грижа за Путин преди предстоящите президентски избори в Русия.

С бюджета за 2024 г. Русия се готви за вечна военна конфронтация със Запада

С бюджета за 2024 г. Русия се готви за вечна военна конфронтация със Запада

Заложени са рекордни разходи за отбрана