Кирил Кабанов, член на Съвета по правата на човека (СПЧ) към президента на Русия, се оплака от "лов" на укриващи се от мобилизация в Москва. По-рано медиите съобщаваха за подобни акции в различни градове на Русия, включително по места на пребиваване и работа, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Служител и неговият ръководител току-що се свързаха с мен. Те казаха, че близо до метростанция "Шелковская" гореспоменатият служител е бил задържан по време на "лов" на укриващи се мобилизирани, написа Кабанов в канала си в "Телеграм".

По думите му той ще поиска от председателя на СПЧ да сезира прокуратурата във връзка с инцидента.

"Мислех, че тези истории са фалшиви, но ми ги разказаха хора, които лично познавам и на които имам пълно доверие", призна Кабанов.

След изявлението на Кабанов, сенатор Андрей Клишас призова за индивидуално разглеждане на оплаквания за незаконни методи за връчване на повиквателни.

"Всеки такъв сигнал трябва да бъде проверен и ако бъде потвърден, трябва да се даде правна оценка на действията на длъжностните лица, които са разрешили подобни акции", каза Клишас, цитиран от канала "Говорит Москва".

"Не може да хващате безразборно хора на улицата, а след това да ги водите във военния комисариат, за да разберете дали даден гражданин отговаря на критериите за мобилизация. И още повече е неприемливо да го уточнявате, след като изпратите гражданина в сборния пункт", каза той.

Според канала в "Телеграм" "Ротонда" вече втори ден се провеждат подобни акции в Санкт Петербург. Полицаи и военни дебнат излизащите от къщи сутринта, за да им връчат повиквателни.

Изданието "Медиазона" (включено в регистъра на медиите - "чуждестранни агенти") писа тази седмица, че три седмици след началото на мобилизацията московчани започнаха да съобщават за появата на служители на полицията и военните комисариати в пунктовете за помощ на бездомни, общежития, където живеят трудови мигранти, и в офис центрове.

Освен това в края на септември служител на списание Forbes каза, че са се опитали да му връчат повиквателното в паспортната служба, където е отишъл за получаване на паспорт.

В същото време правителственият портал "Обясняем.рф", който дава обяснения за мобилизацията, обръща внимание на факта, че не може да се връчват повиквателни на улицата. "Повиквателното трябва да бъде съставено предварително, подписано от военния комисар и заверено с печата на военния комисариат", се казва в отговор на въпроса дали полицай или служител на военния комисариат може да попълни повиквателно на улицата, преди да я връчи на гражданин.

В руския град Пенза бе образувано наказателно дело срещу млад мъж, отказал да подпише повиквателна във военния комисариат (мобилизационната служба), съобщи правозащитникът Павел Чиков, цитиран от Руската служба на Би Би Си. То обаче бе прекратено от Прокуратурата преди да стигне до съда поради липса на правно основание.

Бум на продажбите на антидепресанти в Русия след мобилизацията

Бум на продажбите на антидепресанти в Русия след мобилизацията

Много руснаци купуват медикаменти и без лекарско предписание

Припомняме, че според изчисления на руски канал в "Телеграм", публикувани от Би Би Си, досега над 350 хиляди руснаци са заминали в чужбина след 21 септември, за да избегнат мобилизацията. В началото напускането на Русия беше безпрепятствено, но след това местните власти в граничните райони наложиха ограничения за придвижването към граничните пунктове, а на самите ГКПП бяха разположени мобилизационни постове и там бяха връчвани повиквателни на мъжете, подлежащи на мобилизация.