Ядрените инспектори на ООН са установили, че около 2,5 тона естествен уран са изчезнали от либийски обект, който не е под правителствен контрол, съобщи надзорният орган на държавите членки в изявление от сряда, видяно от Ройтерс.

Констатацията е резултат от инспекция, първоначално планирана за миналата година, която "трябваше да бъде отложена поради ситуацията със сигурността в региона" и най-накрая беше извършена във вторник, се казва в поверителното изявление на ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси.

Инспекторите на МААЕ "установиха, че 10 варела, съдържащи приблизително 2,5 тона естествен уран под формата на концентрат от уранова руда, обявени по-рано от (Либия) ... като съхранявани на това място, не са били налични на мястото", се казва в изявлението от една страница.

Агенцията ще извърши "допълнителни дейности", за да определи обстоятелствата, при които уранът е бил изнесен от мястото, което не се назовава, и къде се намира сега, се добавя в изявлението.

"Загубата на информация за настоящото местоположение на ядрения материал може да представлява радиологичен риск, както и опасения, свързани с ядрената сигурност", се казва в него, като се добавя, че достигането до обекта изисква "сложна логистика".

През 2003 г. Либия, ръководена от тогавашния лидер Муамар Кадафи, се отказа от програмата си за ядрени оръжия, в която бяха вложени центрофуги за обогатяване на уран, както и информация за проектиране на ядрена бомба, въпреки че напредъкът в създаването на бомба беше малък.

Вождът на Северна Корея се пазел с атомни бомби от съдбата на Кадафи и Садам

Вождът на Северна Корея се пазел с атомни бомби от съдбата на Кадафи и Садам

Това твърди японски експерт

Откакто през 2011 г. подкрепеното от НАТО въстание свали Кадафи от власт, в Либия не настъпи мир. От 2014 г. насам политическият контрол е разделен между съперничещи си източни и западни фракции, като последният голям конфликт приключи през 2020 г.

Временното правителство на Либия, въведено в началото на 2021 г. чрез подкрепян от ООН мирен план, трябваше да просъществува само до насрочените за декември същата година избори, които все още не са проведени, а легитимността му сега също се оспорва.