Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че е подписал декрет, с който блокира достъпа до социалната мрежа X, известна преди като Twitter, в страната за 10 дни, предаде AFP.

Агенцията на Венецуела, отговаряща за телекомуникациите, ще "премахне социалната мрежа X, известна преди като Twitter, от обращение във Венецуела за 10 дни", заяви Мадуро в четвъртък.

Решението му бе взето, след като преди това той заяви, че Илон Мъск, собственик на социалната медийна платформа, е "атакувал" оспорваното му преизбиране.

Мадуро и изборният орган твърдят, че той е спечелил трети мандат на вота на 28 юли, но не са представили официални резултати. Междувременно опозицията твърди, че Гонсалес е спечелил и че разполага с данните от преброяването на гласовете в подкрепа на това твърдение.

В дните след вота избухнаха мащабни протести на привърженици на опозицията, които често бяха подпомагани от комуникацията и координацията в социалните медии.

По-рано през седмицата Мадуро призова хората да спрат да използват притежаваната от САЩ комуникационна платформа WhatsApp и да преминат към Telegram или WeChat. Той заяви, че приложението, което подобно на Facebook и Instagram е собственост на Meta, се използва за заплашване на семействата на войници и полицаи.

Протестите срещу Николас Мадуро във Венецуела не стихват

Протестите срещу Николас Мадуро във Венецуела не стихват

На протест в Каракас се появи лидерът на опозицията Мария Мачадо

"Стига толкова, стига с опитите да се сее насилие, омраза, с опитите да се атакува Венецуела от чужбина", заяви Мадуро в четвъртък, когато обяви мерките срещу X.

"Някой ден, по-скоро рано, отколкото късно, ще се родят нови венецуелски социални медийни мрежи", за да се намали влиянието на съществуващите компании, които в миналото той е наричал "разпространители на омраза", добави той.

Приятелите на Мадуро го призоваха да публикува пълните резултати от изборите

Приятелите на Мадуро го призоваха да публикува пълните резултати от изборите

Бразилия, Мексико и Колумбия искат резултатите да бъдат проверени безпристрастно