Френският президент Еманюел Макрон заяви след среща с украинския лидер Володимир Зеленски в Елисейския дворец, че Париж очаква преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС да започнат до края на юни.

Това съобщи Би Би Си.

"Франция продължава да подкрепя Украйна във всички области, включително на европейско равнище, като настоява за ефективно започване на преговорите за присъединяване към ЕС до края на този месец", каза пред репортери Макрон.

Той заяви, че Франция също така иска Украйна да следва "необратим път" и към членство в НАТО.

Миналия декември председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви решението за започване на преговори за членство в ЕС с Украйна и Молдова и предоставяне на статут на кандидатка на Грузия. През октомври гражданите на Молдова трябва да гласуват за поправка в конституцията на страната, за да закрепят стремежите й да стане член на Европейския съюз.

Макрон потвърди и че обучението на украински пилоти ще започне "незабавно" и че Франция ще "обучи" и "оборудва" цяла бригада от украинската армия, състояща се от 4500 войници.

Ден по-рано френският президент сподели, че Париж ще предостави на Украйна изтребители Mirage 2000, които ще помогнат на Киев да защити "земята" и "небето си".

На годишнината от десанта в Нормандия президентът на САЩ Джо Байдън призова западните сили да продължат курса си по отношение на Украйна и да не се предават на руската тирания.

Петък в Париж Макрон и Зеленски говорят на четири очи

Петък в Париж Макрон и Зеленски говорят на четири очи

Подкрепа срещу руската агресия

Украинските военни лидери открито признават, че ситуацията на бойното поле на източния фронт се е влошила. Две години война изчерпаха боеприпасите и човешкия ресурс на Украйна, а неуспешната контраофанзива на страната миналата година срина бойния дух.