Финансирането на предизборната кампания на френския президент Еманюел Макрон през 2022 г., което беше подложено на проверка на фона на по-широк спор, свързан с връзките на американската консултантска компания "Маккинзи" с неговото правителство, беше обявено за законно от одитна комисия, предава Ройтерс.

Независимият държавен орган заяви, че е получил два сигнала за предполагаеми нередности в сметките на кампанията за преизбиране на Макрон, в които се цитира "нередовна" помощ от неуточнени консултанти, но постанови, че те са неоснователни.

"Както стоят нещата, (комисията) няма доказателства, които да поставят под въпрос съдържанието и обхвата на отчета (на Макрон), каза одитната комисия, добавяйки, че Макрон е отхвърлил обвиненията, когато органът го е разпитал за тях.

Решението предоставя известно облекчение на Макрон, въпреки че е напълно отделно от текущо разследване, провеждано от финансови прокурори и фокусирано върху това дали правителството му е раздавало договори на консултантски фирми в замяна на безвъзмездната работа, извършена от техните служители в кампанията на Макрон.

Въпреки че досега няма доказателства за нарушаване на закона нито от страна на Макрон, нито от правителството му по този въпрос, така наречената "афера Маккинзи" е използвана от политическите му опоненти, за да представят френския лидер в сговор с големия бизнес.

Министри от правителството бяха принудени да признаят, че са "прекалили" в използването на консултантски фирми, след като огромните суми, платени на такива фирми по време на пандемията от COVID-19, предизвикаха възмущение и парламентарни разследвания.

Макрон каза, че сметките му за кампанията са били безупречни и че като президент той не се занимава пряко с обществени поръчки, добавяйки: "Сърцевината на разследването не е за мен".

След като сметките за кампанията му вече са изчистени и след потвърждението, че не е нарушил законовия таван, прилаган към разходите за президентските избори, Макрон ще получи обратно около 10,4 милиона евро от държавата за разходите си за кампанията.

Всички останали претенденти на президентските избори през 2022 г. са с одобрени предизборни сметки от държавния проверяващ орган.

Макрон вдига пенсионната възраст във Франция

Макрон вдига пенсионната възраст във Франция

На 64 г. ще излизат в пенсия французите