Малайзия и Индонезия възнамеряват съвместно да продължат да се стремят към запазване на безядрен статут на Югоизточна Азия, като се противопоставят на новото споразумение за сигурност AUKUS, сключено от Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати. Според New Straits Times, въпросът е бил обсъден на преговорите, проведени в Куала Лумпур между министъра на отбраната на Малайзия Хишамудин Хюсеин и неговия индонезийски колега Прабово Субианто.

"Разменихме мнения по актуални въпроси, като изразихме загриженост, че AUKUS може да провокира други страни към по-агресивно поведение в региона, особено в Южнокитайско море", каза ръководителят на министерството на отбраната на Малайзия. Според него "Малайзия и Индонезия, като членове на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия, трябва съвместно да поддържат безядрен статут на региона, както и принципите на мир, свобода и неутралитет".

 Австралия и страните от Югоизточна Азия обявиха нов стратегически пакт

Австралия и страните от Югоизточна Азия обявиха нов стратегически пакт

Байдън критикува Китай, САЩ със съюзници ще защитават свободата и демокрацията

Хишамудин също призова "всички страни да избягват провокативни враждебни действия, които потенциално биха могли да увеличат напрежението или да провокират конфликти в Южнокитайско море". "Всички конфликти, разногласия и спорове", каза министърът, "трябва да се решават последователно, ясно и чрез преговори и диалог".

Лидерите на Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати подписаха споразумението за сигурност AUKUS на 15 септември.

Документът предвижда и изграждането на най-малко осем атомни подводници от Канбера по американска технология, първата от които ще влезе в експлоатация. през 2036 г. Малайзия вече заяви, че Австралия ще трябва да поиска специално разрешение за ядрени подводници да влизат в местни пристанища или да участват в маневри в райони, съседни на нейните териториални води.