Лидерката на френската крайнодясна партия "Национален сбор" Марин льо Пен обяви, че медийните твърдения, че партията ѝ е свързана с Кремъл са обидни, съобщава "Асошиейтед прес".

Според нея твърденията, че "Национален сбор" е получавал пари от Русия, са лъжа.

Льо Пен каза това по време на визитата си в Естония, чиято цел е обединение на десните популисти в Европа преди изборите за Европейския парламент. Представители от Италия, Финландия и Дания се присъединиха към Льо Пен и лидера на националистическата, антиимигрантска Естонска консервативна народна партия (EKRE).

Френски депутати искат разследване на връзките между Марин льо Пен и Стив Банън

Френски депутати искат разследване на връзките между Марин льо Пен и Стив Банън

Парламентарна комисия...

По време на пресконференция в естонската столица Талин, естонски журналист попита Льо Пен във връзка с информации във френските медии за заем, който нейната партия е получила от чешко-руска банка през 2014 г. и твърдения, че Русия е подкрепила нейната президентска кампания през 2017 г.

"Не съм под контрола на никоя чужда страна. Не съм зависима от никого", подчерта явно раздразнената Льо Пен.

Политиците в Естония, която е членка на ЕС с население от 1,3 млн. души, и която граничи с Русия, не желаят да бъдат свързвани с проруски дневен ред. Когато репортерът настоял, питайки Марин льо Пен за предполагаемите ѝ добри отношения с руския президент Владимир Путин, тя показала ясно обидата си от въпроса.

"Намирам въпроса ви за обиден. Трудно ми е да разбера, че настоявате да питате за Русия", отбелязала тя.

Марин льо Пен иска сътрудничество с Орбан и "Право и справедливост" за ЕП

Марин льо Пен иска сътрудничество с Орбан и "Право и справедливост" за ЕП

Орбан да реши дали мястото му е в ЕНП, не задължаваме Полша да има близки отношения с Русия

Въпреки това тя продължила, като отрекла всички предположения, че е твърде приятелски настроена към Москва.

"Защитавам интересите на моята държава (Франция) и се боря за интересите на Европа. Няма да позволя да бъдем под влиянието на Путин", уверила Марин льо Пен.

EKRE е партньор в новото коалиционно правителство в Естония. Тя може да се присъедини към алианса на крайнодесните партии в Европейския парламент, който Льо Пен подкрепя заедно с лидера на италианската партия "Лига" Матео Салвини, който е и вътрешен министър в популисткото правителство на Италия.

Крайнодесните на Льо Пен искат да се премахне Европейската комисия

Крайнодесните на Льо Пен искат да се премахне Европейската комисия

Лидерът на партията Марин льо Пен представи програмата си за Европейския парламент

"EKRE е голяма партия с бъдеще, която носи надежди на хората", каза Ле Пен след среща с председателя на партията и министър на вътрешните работи на Естония Март Хелме.

Представители на "Лига", Датската народна партия и финландската партия "Финландци" присъстваха на срещата в Естония.

Тези партии, както и "Национален сбор" и "Алтернатива за Германия", работят за създаването на нова група в Европейския парламент с цел радикална трансформация на политиките на Европейския съюз по въпроси като миграцията, сигурността и околната среда.