Говорителят на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна Александър Хорунжий обобщи, че в четвъртък в резултат на поредната масирана атака с руски ракети и дронове по цялата територия на Украйна са загинали 11 цивилни и са ранени други 11 души, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Губернаторът на Одеска област Юрий Крук съобщи, че в резултат на ракетни удари по града са пострадали две енергийни съоръжения. Не се съобщава за жертви, информира Би Би Си.

По-рано наблюдатели от "Мониторинг на военната дейност" и очевидци, съобщили за прекъсване на тока, както и че ракети са ударили Одеса. След ракетния удар се наблюдава рязко снижение на интернет трафика в града. Според първоначалната информация са ударени трансформатори, но засега това не е потвърдено.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за експлозии в Днепърския район на украинската столица. По думите му на мястото на взривовете са изпратени оперативни служби. В социалните мрежи има предположения, че в случая е паднала балистична ракета (която ПВО не може да свали), така смятат и от "Мониторинг на военната дейност".

"Сега има информация за един загинал и двама ранени в резултат на удар на ракета в нежилищна сграда в Голосеевския район на Киев," написа кметът на града Виталий Кличко. По-рано той съобщи за експлозия в друг район - Днепровски.

Киевската градска военна администрация съобщи няколко минути по-рано, че части от ракета са паднали в Голосеевския район.

Ръководителят на пресслужбата на кметството Сергей Попко каза, че във въздушното пространство на Киев са регистрирани около 20 ракети от различни типове, "всички въздушни цели са унищожени".

Той също така говори за обстоятелствата на смъртта на един цивилен, за които властите съобщиха по-рано: това е 55-годишен мъж, той е загинал в резултат на падане на части от ракети. Още двама души са хоспитализирани.

Поразен е обект на енергийната инфраструктура, но според кметството всички инфраструктурни съоръжения в Киев работят нормално, се казва в съобщението.

Представителят на украинските военновъздушни сили (ВВС) Юрий Игнат съобщи за ракетни попадения във Виницка област. Това потвърди и ръководителят на областната администрация Сергей Борзов и добави, че няма жертви.

Съобщава се, че руските бомбардировачи са се приземили, а нови ракети не са забелязани над николаевска област.

Към обяд въздушната тревога във всички райони на Украйна бе отменена. По-късно над Николаевска област отново са засечени ракети и е задействана противовъзюдушната отбрана. Вероятно става дума за ракети Х-35 и Х-59 на тактическата авиация. Скоро обаче въздушната тревога бе отменебна отново.

Украйна нанесла 16 удара по руските войски за денонощие

Украйна нанесла 16 удара по руските войски за денонощие

Руските войски, според данни на Генералния щаб, са нанесли през денонощието 21 въздушни удара, 5 ракетни удара и 27 атаки с РСЗО

Тази сутрин бе обявена въздушна тревога във всички региони на Украйна, с изключение на най-западните. Както властите на различни региони, така и военните информират за заплахата от ракетен удар.

Украински енергетици обявиха, че поради заплахата спират електричеството в Киевска и Днепропетровска области. Преди това беше съобщено за аварийни спирания в областите Харковска, Николаевска и Одеска.

Доброволческата служба "Мониторинг на военната дейност" пише в своя "Телеграм", че е забелязала бомбардировачи Ту-22М3 над Курска област (това е в противоречие с обичайната практика, когато бомбардировачи с голям обсег действат от голямо разстояние от Украйна - често от региона на Каспийско море).

"Възможни са изстрелвания на свръхзвукови ракети Х-22", добавят наблюдатели. Х-22 е противокорабна ракета, която няма висока точност при поразяване на наземни цели; такава ракета удари жилищна сграда в Днепър преди две седмици, убивайки десетки цивилни. Украински официални лица тогава заявиха, че Украйна не разполага със средствата да прехване такива ракети.

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак написа в канала си в "Телеграм", за "първите свалени руски ракети". Киевската областна военна администрация предупреди за заплаха от нападение срещу региона.

През нощта Украйна беше атакувана от дронове камикадзе. Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна съобщиха за 24 свалени дрона от типа "Шахед".

За Зеленски Путин е "никой" и няма да преговаря с него за мир

За Зеленски Путин е "никой" и няма да преговаря с него за мир

Украинският президент не разбира кой взема решенията в Русия