Продължаването на сегашния курс от украинския президент Володимир Зеленски ще доведе до допълнителни териториални загуби за Украйна. В това е убеден опозиционният украински политик Виктор Медведчук, цитиран от "Интерфакс".

В статия, публикувана във вестник "Комсомолская правда", Медведчук пише:

"Жителите на регионите Крим, ЛНР, ДНР, Херсон, Запорожие упражниха правото си на самоопределение, залегнало в Устава на ООН, проведоха референдуми и се обърнаха към Руската федерация за помощ. Според волята на хората териториите на тяхното пребиваване станаха част от Руската федерация. Докато Зеленски играе последното си представление, броят на новите региони на Русия ще расте.

Политикът пише, че сегашният ръководител на Украйна е дошъл на власт с обещания за мир и хармония в страната, но всъщност страната се оказа въвлечена в кървав въоръжен конфликт.

Медведчук начерта два изхода от войната в Украйна

Медведчук начерта два изхода от войната в Украйна

Проруският украински политик написа първа статия след освобождаването си

"Украинската независимост, суверенитет и държавност бяха продадени, пропилени и продадени от всичките шестима президенти. Това се случи по един модел - кандидатът за президент обеща едно, но направи точно обратното. Обеща богатство - създаде бедност, обеща законност - насърчи беззаконието и корупция, обеща мир - провокира война", пише Медведчук.

По негово мнение "това не е първият път, когато нещо подобно се случва в украинската история".

"И тогава по традиция украинците се прибират в Русия, най-често на части, но доста активно и без съжаление това, което кликата на Зеленски днес нарича сепаратизъм, всъщност е бягство от едно психически ненормално ръководство, което със своята некомпетентност и глупост довършва. страната и нейните граждани", смята опозиционерът.

Според него, "ако първите петима президенти подкопаха в различна степен основите на украинската държавност, Зеленски завърши този процес, като организира грандиозно кърваво шоу".

"Но това шоу е към своя край и сега на мястото на страната виждаме пусто пепелище и това Диво поле ще трябва да бъде възродено традиционно заедно с Русия, което правят жителите на Крим, Донбас, Запорожие и Херсонска област. сега правят, използвайки правото си да избират нормални условия на живот за себе си и децата си", пише Медведчук.

Украйна лишава Медведчук от адвокатски права

Украйна лишава Медведчук от адвокатски права

Първи това съобщи Роман Титикало, депутат от Киевския областен съвет

Той смята, че жителите на тези региони "направиха този избор, като взеха предвид смъртната опасност от действията на нацисткия режим в Киев, грубото нарушаване на техните основни права, свободи и геноцида, разгърнат срещу рускоезичното население".

Припомняме, че украинските власти задържаха Виктор Медведчук на 12 април 2022 г. при опит да избяга преоблечен с дрехи на украинската армия. Той е обвинен в държавна измяна и нарушаване на правилата за водене на война, за което го грози доживотна присъда. Партията му беше освен това забранена и разпусната, като прокарваща руските интереси в Украйна.

Украинските власти го включиха в размяна на военнопленници, а Виктор Медведчук замина за Москва срещу 160 украинци. Самата размяна предизвика голям брой негативни коментари в руското обществено пространство, тъй като не беше равностойна между страните. Тогава Украйна си върна 215 пленници, включително и други от защитниците на "Азовстал", както и няколко чуждестранни наемници, които се биеха на страна на Украйна.

Преди това официално от Кремъл беше отречено да се водят каквито и да е било преговори. 

Виктор Медведчук има нов бизнес в Русия

Виктор Медведчук има нов бизнес в Русия

Бившият украински олигарх влезе в петролния бизнес