Италианският премиер Джорджия Мелони ще инспектира в сряда площадката на бившето военно летище в Гядер край албанския крайбрежен град Леже, където се изгражда мигрантски център за настаняване на търсещи убежище в Италия, докато се разглеждат техните молби, предава Ройтерс.

Италия постигна споразумение с Албания за създаване на център в Гядер и друг в крайбрежния град Шенджин, за да приемат мигранти, спасени в морето от италиански лодки, докато молбите им за убежище се обработват.

Все още не е ясно кога ще заработят центровете. Вече изтече първоначалният срок за отварянето им през пролетта.

Споразумението предизвика критики от активисти за правата на човека, които казват, че ще бъде по-трудно за италианските съдилища да обработват бързо молби за убежище или обжалвания от хора, приютени в друга държава, а дългите процедури могат да поставят неоправдана тежест върху мигрантите.

Мнозина в Албания се опасяват, че това може да засегне сигурността на страната и бързо развиващата се там туристическа индустрия.

Споразумението беше оспорено в Конституционния съд на Албания през януари, но той отсъди в полза на правителството на премиера Еди Рама.

Докато представители на ООН критикуваха сделката между Италия и Албания, Европейската комисия заяви, че тя не изглежда да нарушава законодателството на ЕС, тъй като попада извън нейната юрисдикция.

Подобна сделка между Великобритания и Руанда също беше горещо оспорвана. Адвокат от правителството на Обединеното кралство каза в понеделник, че Великобритания възнамерява да започне да депортира търсещи убежище в Руанда още на 24 юли.

Мелони: Престъпни групи уреждат визи на мигранти

Мелони: Престъпни групи уреждат визи на мигранти

Тя призова за мащабно разследване на проблема

Малко по-късно стана ясно, че Италия поема контрола върху центъра за мигранти в крайбрежния град Шенджин, предаде ANSA. 

"Съоръжението е готово, вчера работите приключиха и премина под италианско управление", каза Сандер Мараши, директор на пристанището Шенджин, което е на около 70 километра от Тирана.

Откакто встъпи в длъжност през есента на 2022 г., правителството на Мелони се обръща към трети страни в опит да спре незаконната миграция по море към Италия.