Вътрешният министър на германската федерална провинция Бавария Йоахим Херман разкритикува политиката относно бежанците на канцлера Ангела Меркел, след като полиция нахлу в жилища на бежанци във вторник и арестува трима заподозрени, свързани с терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”), съобщава The Local.

Трима задържани при антитерористична операция в Германия
Обновена

Трима задържани при антитерористична операция в Германия

От Федералната криминална полиция на Германия

"Явните пропуски в контрола на огромната вълна от бежанци, по-специално през есента на миналата година, е точното отмъщение", коментира Херман.

Той добавил, че хиляди хора пристигат в Германия без старателно установяване на самоличността им.

„Ние знаем междувременно, че ДАЕШ също така целенасочено използва тези пропуски в сигурността, така че терористи могат да бъдат вкарани от трафиканти, представяйки се за бежанци”, изтъква още баварският вътрешен министър.

Припомняме, германската полиция вчера обискира жилища на бежанци в северната провинция Шлезвиг-Холщайн и арестува трима млади мъже на възраст 17, 18 и 26 години с фалшиви сирийски паспорти. Властите смятат, че мъжете или са планирали нападение, или са очаквали разпореждания за извършването на такова. Те също така са заподозрени, че са имали връзки с терористите, които избиха 130 души в Париж през ноември миналата година.

Вътрешният министър на Шлезвиг-Холщайн Щефан Щуд заклейми изявленията на Херман, посочвайки, че липсата на сигурност в процеса на предоставяне на убежище не бил случаят с мъжете, които бяха арестувани в неговата провинция.

„Те са се регистрирали навсякъде, където са ходили, и затова можем да реконструираме маршрута на пътуване на тримата мъже”, изтъкна Щуд, който е представител на социалдемократите.

Херман настоя, че граничния контрол трябва да бъде основен приоритет.

Имаме нужда от строг граничен контрол и пълно установяване на самоличността на тези, които идват в нашата страна”, подчертава баварският вътрешен министър, който е от Християнсоциалния съюз, баварската сестринска партия на християндемократите на Меркел.

Хората, чиято самоличност не може да бъде установена, без всякакво съмнение трябва да бъдат задържани на границата, до изясняване на случая”, отбеляза още Херман.  

Вътрешният министър на Бавария също така призова за по-добър обмен на информация между службите за сигурност на Европейския съюз.