Меркел не смее да каже на германците, че хубавият живот приключи. Правителството усеща проблемите за германската икономика, но избирателите не виждат тъмните облаци, пише в своя статия "Блумбърг".

Това създава главоблъсканица за германските служители как да преодоляват рисковете, без да изопачават инерцията, докато Меркел навлиза в последните години на политическата си кариера. Докато правителството предвижда само кратко забавяне, преди растежът да се възстанови следващата година, езикът на тялото на длъжностните лица подсказва, че те се подготвят за потенциално много по-тежки резултати.

Лидерите, които се готвят да поемат страната, когато Меркел се оттегли, също се притесняват. Те казват, че избирателите могат да се окажат в неочакван икономически шок в средата на политическия преход от управлението на Меркел.

Двама висши партийни служители този месец изразиха загриженост, че подобен двоен удар може да разклати политическата карта преди следващите избори. Те поискаха да останат анонимни, поради подхода на канцлера.

Най-ясният знак за безпокойството на правителството е рисковият план да се закърпи "Дойче банк" чрез сливане с местния конкурент "Комерцбанк". Фактът, че министрите са готови да поемат политическия удар за около 30 000 съкращения, показва колко сериозно те приемат заплахата от рецесия, излагайки водещия кредитор на страната на потенциален спасителен план.

Депутатите от управляващата коалиция също обсъждат дали трябва да разхлабят конституционните ограничения за дефицитните разходи. Това предполага, че те също планират по-сериозен спад.

Дойче банк и Комерцбанк преговарят за сливане

Дойче банк и Комерцбанк преговарят за сливане

Ако сливането се осъществи, двете банки ще станат третата най-голяма група в Европа след HSBC и BNP Paribas

"В момента има много глобални рискове, които пречат на икономиката", коментира Матиас Хайдер, депутат от партията на Меркел и член на икономическия комитет в долната камара на парламента. "Ако глобалните рискове се натрупат, може да се окаже твърде трудно да се поддържа растеж".

Самата Меркел внимателно избягва да предизвиква тревога, въпреки че Брекзит, забавянето на Китай и търговското напрежение със САЩ тежат на Германия. В обръщение към Бундестага миналата седмица тя каза на депутатите, че предвижда "времена на растеж", докато перспективите за Европейския съюз са "донякъде замъглени".

Финансовият министър Олаф Шолц заяви в интервю тази седмица, че е готов да използва цялата фискална свобода, с която разполага, за да стимулира икономиката, ако удари криза, макар да изключва възможността да се променят правилата, за да се осигурят повече възможности.

Подготвяйки се за най-лошия сценарий, правителството е готово да премине към редица мерки за рецесия, вариращи от намаляване на данъците до инвестиционни стимули, според хора, запознати с плановете на правителството, които поискаха да не бъдат идентифицирани, защото обсъжданията са частни.

The Economist посочи 10-те основни риска пред световната икономика през 2019 г.

The Economist посочи 10-те основни риска пред световната икономика през 2019 г.

Най-сериозната заплаха е конфликтът между САЩ и Китай

Предложенията са предварителни и в рамките на правителството продължават да съществуват различия по отношение на видовете стимули, като някои от коалицията на Меркел призовават да се фокусират върху потребителските разходи, докато други предпочитат да се насочат към бизнеса.

Докато механиката на всеки пакет се задвижи, Германия е в състояние да бъде гъвкава с финансовите си сили, след дългогодишната дисциплина при разходите доведе до намаляване на държавния дълг до едва 60% от продукцията през миналата година.

Шолц намекна, че е готов да разгърне част мерките, когато представи последния бюджет миналата седмица в Берлин, като заяви, че "добрите, стабилни финанси са най-добрият начин за подготовка" за период на по-голяма икономическа несигурност.

В обръщението си към Бундестага Меркел отбеляза, че германският дълг вече изпълнява един от ключовите критерии за стабилност в еврозоната.

Германия излезе от финансовата криза преди десетилетие с голямо търсене от страна на Китай на германските автомобили, като това допринесе за историческия непрекъснат растеж и рекордно ниска безработица.

Но Америка на Доналд Тръмп и протекционизма отблъснаха германската машина за износ.

Германия избегна рецесия

Германия избегна рецесия

Германия е отчела 0,0% в сравнение с третото тримесечие

Последният знак дойде миналата седмица, когато Съветът на икономическите експерти намали прогнозата си за растеж за 2019 г. до 0,8% от предходната прогноза - 1,8%, въпреки че главният сценарий все още очаква възстановяване до 1,4% през следващата година.

Подкрепена от стабилния пазар на труда, германското потребителско доверие остава голямо - прогнозира се през април да бъде 10,4 пункта, което е леко понижение от 11 пункта от февруари миналата година. Оптимизмът подхранва силни вътрешни разходи, които замъгляват проблемите с износа на страната.

Дори в Берлин да се засилят тревогите, посланието от вътрешния кръг на Меркел е ясно: Не клатете лодката.

Когато Шолц коментира пред "Билд" през януари, че "годините на просперитет свършиха", той бързо бе "ошамарен" от министъра на икономиката Петер Алтмайер, близък съюзник на Меркел.

"Човек не трябва да подкопава икономическия растеж, просто като говори, обясни Алтмайер. Оттогава Шолц се отнася към перспективата на страната главно като "нормализация".

Нобелов лауреат вижда голям икономически срив за еврозоната

Нобелов лауреат вижда голям икономически срив за еврозоната

Професор Пол Кругман предупреждава, а водещи лидери и икономисти се подготвят за най-лошото