Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич, който в момента се намира зад решетките в Хага, ще изтърпи останалата част от присъдата си за геноцида в Сребреница в британски затвор, съобщи правителството в Лондон, цитирано от "Франс прес".

"Трябва да се гордеем с факта, че от британската подкрепа за осигуряването на ареста му до затворническата килия, пред която е изправен сега, Великобритания подкрепяше 30-годишното преследване на справедливост за тези отвратителни престъпления", отбеляза британският външен министър Доминик Рааб, докато обявяваше затворническият транфер.

Караджич обжалва доживотната присъда

Караджич обжалва доживотната присъда

Караджич беше осъден на доживотен затвор за геноцид и военни престъпления

"Радован Караджич е един от малкото хора, които са признати за виновни за геноцид", посочи Рааб и допълни: "Той е отговорен за избиването на мъже, жени и деца по време на геноцида в Сребреница и помогна за извършването на обсадата на Сараево с неговите безмилостни нападения срещу цивилни."

Караджич излежава доживотна присъда за геноцида в Сребреница и други зверства, след като апелативните съдии увеличиха присъдата му от първоначалния затвор от 40 години.

Босненските сръбски сили избиха над 8000 мюсюлмански мъже и момчета за няколко дни след превземането на града в Източна Босна на 11 юли 1995 г.

Караджич: Сръбският народ и аз победихме

Караджич: Сръбският народ и аз победихме

Република Сръбска е създадена и сръбският народ е свободен в държавата си

Епизодът - определен като геноцид от два международни съда - се случи в края на войната в периода 1992-1995 г. между босненските хървати, мюсюлмани и сърби, отнела около 100 000 живота.

Караджич и неговият военачалник Ратко Младич бяха сред последните заподозрени, изправени пред съда от Трибунала на ООН в Хага за гражданската война.

Апелативните съдии през 2019 г. увеличиха присъдата на Караджич, като определиха, че първоначалният затворнически срок е подценил "огромния мащаб и системната жестокост" на престъпленията му.

През 2013 г. Великобритания взе бившия либерийски военен диктатор Чарлз Тейлър, след като той загуби обжалването си срещу 50-годишна присъда за военни престъпления и престъпления срещу човечеството пред Специалния съд на ООН за Сиера Леоне в Хага.

Тейлър излежава присъдата си в затвора с максимална сигурност във Франкланд близо до Дърам в Североизточна Англия, след като беше осъден за подклаждане на граждански конфликт в Сиера Леоне.

Босненските сърби заподозряха Запада зад доживотната присъда на Караджич

Босненските сърби заподозряха Запада зад доживотната присъда на Караджич

Никой не е държан под отговорност за престъпления срещу сърбите