Председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола прие в понеделник номинацията за кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за преизбиране на поста, съобщава Malta Indipendent.

"След като разговарях с лидера на Националистическата партия и с колеги в Европейския парламент, взех решение в името на моята страна да приема номинацията за кандидат на Европейската народна партия за председател на Европейския парламент.", написа тя във "Фейсбук". 

Мецола беше председател на Европейския парламент през последните две години и половина. На изборите за евродепутат, проведени в събота, 8 юни в Малта, тя получи рекорден брой първи преференциални гласове - 87 473.

Първата пленарна сесия от новия парламентарен мандат ще се проведе от 16 до 19 юли в Страсбург.

Номинациите за висшите постове в ЕС - вече ясни макар и неофициално

Номинациите за висшите постове в ЕС - вече ясни макар и неофициално

Урсула фон дер Лайен, Антониу Коща и Кая Калас са най-вероятните кандидати

Припомняме, че лидерите на Европейския съюз обсъждат целите на политиката за следващите пет години от отбраната до икономиката, както и кого да назначат на най-висшите постове в Съюза.

Неформалното събиране ще бъде първата лидерска среща след изборите за Европейски парламент, които се оказаха успешни за дясноцентристите и десните националисти, но унизителни за френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Лидерите трябва да обсъдят кои да бъдат следващите председатели на Европейската комисия и Европейския съвет, както и външния министър. Изглежда обаче, че те вече са го решили.

Германката Урсула фон дер Лайен е в отлична позиция да си осигури втори мандат като ръководител на изпълнителната власт на ЕС, подкрепена от успеха за нейната дясноцентристка Европейска народна партия.

13 от 27-те лидери на страни от ЕС са от партии, принадлежащи към ЕНП. С подкрепата на Франция и Германия, тя ще събере необходимото квалифицирано мнозинство, за да бъде номинирана.

Роберта Мецола е преизбрана за евродепутат в Малта

Роберта Мецола е преизбрана за евродепутат в Малта

Малта има шест места в Европейския парламент.

Въпреки че преди това Франция претегляше алтернативите на Фон дер Лайен, с предсрочните парламентарни избори на 30 юни в страната, свикани от Макрон, сега правителството предпочита стабилността в ЕС.

Бившият премиер на Португалия Антониу Коща е на път да стане следващият председател на Европейския съвет, който ще посрещне срещата на върха на социалистическото председателство през декември.

Естонският премиер либерал Кая Калас пък може да бъде номинирана за върховен представител на ЕС по външните работи, което би осигурило балансирано географско и политическо разпределение на длъжностите в блока.

Лидерите трябва да потвърдят избора си на среща на върха на ЕС на 27-28 юни. Фон дер Лайен все пак ще се нуждае от подкрепата на Европейския парламент, който гласува на първата си сесия от 16 юли.

Заровете в ЕП са хвърлени - има гласове за проевропейско мнозинство

Заровете в ЕП са хвърлени - има гласове за проевропейско мнозинство

Има относително добра избирателна активност за европейските избори, посочи Ингрид Шикова

Пълният 27-членен състав на Комисията, включително ръководителят на външната политика, също се нуждае от парламентарна подкрепа.

Очаква се евролидерите да обсъдят и следващия петгодишен законодателен цикъл с акцент върху общите ценности, отбраната и икономическата конкурентоспособност. Те трябва да потвърдят своите насоки за "стратегическата програма" на срещата на върха в края на юни.

Очаква се скоро лидерите да получат доклад от Марио Драги, бивш италиански премиер и президент на Европейската централна банка, за насърчаване на икономическите перспективи на ЕС. Миналата седмица той заяви, че ЕС се нуждае от по-евтина енергия и съюз на капиталовите пазари, за да насочи частните спестявания към инвестиции.