Съединените щати отдавна са влезли в състояние на непряка война с Москва и си играят с огъня по отношение на Украйна, като се държат по такъв начин, че ситуацията да излезе извън контрол, смята заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков. Москва определя действията на Запада като "опасна ескалация", предават от Reuters.

Сергей Рябков коментира ситуацията по време на интервю за държавната информационна агенция ТАСС.

"Предупреждаваме, че те (САЩ) си играят с огъня. Отдавна са в състояние на непряка война с Руската федерация. Някак не успяват да осъзнаят, че за да задоволят собствените си геополитически представи, наближават фаза, в която ще бъде много трудно да контролират случващото се и да предотвратят драматична криза", заяви зам.-министърът пред новинарската агенция.

Сергей Рябков посочи още, че Вашингтон изглежда не обръща внимание на сериозните рискове, свързани с неговото поведение.

"Тази риторика, това постоянно примамване на техните съюзници да помогнат на Украйна още повече, да разширят подкрепата си, показва само едно: хората живеят, както самите те казват, "в кутия". Това е големият риск от сегашната ситуация, защото е невъзможно да се стигне до тях (американците)", категоричен е той.

Зам.-министърът се оплаква, че Запада е възприел позиция на стратегическа несигурност и неяснота спрямо Русия, в опит да затрудни Москва да предвиди възможните решения на НАТО за реакция в различни ситуации, включително с ядрени оръжия.

"Русия ще остави настрана темата за "червените линии" и ще отговори на Запада огледално", допълни още зам.-министърът. По негови думи дипломацията на Русия със Запада е в кризисен режим, като е фокусирана върху опити за намаляване на напрежението, за да не прерасне в широкомащабен конфликт.

Въпреки обвиненията на Украйна и Запада, че инвазията в Украйна е свързана с амбиции за завземане на територии, Москва твърдо поддържа друга идея. Според Русия т.нар. "специална военна операция" е отбранителна и има за цел да подсили руската сигурност срещу враждебния Запад.

Над 100 украински дрона са атакували Новоросийск, Туапсе и Севастопол през нощта

Над 100 украински дрона са атакували Новоросийск, Туапсе и Севастопол през нощта

По време на атаката срещу Новоросийск са били свалени повече от 10 дрона и са "възникнали локални пожари".

Припомняме още, руското министерство на отбраната заяви този месец, че президентът Владимир Путин е наредил учения за репетиране на използване на тактически ядрени оръжия, което според официални лица е отговор на западната реторика.

На 3 май по време на посещение в Киев на британският външен министър Дейвид Камерън посочи, че Украйна има право да използва оръжията, предоставени от Великобритания, за да нанася удари по цели в Русия и че зависи от Киев дали да го направи или не.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън направи подобни коментари относно доставените от САЩ оръжия по време на посещението си в сряда в Киев, като обвини Путин в "засилване на още една офанзива срещу Украйна".

Според Блинкън Вашингтон "не е насърчил или позволил удари извън Украйна, но в крайна сметка Украйна трябва сама да вземе решения за това как ще води тази война". През последните седмици Украйна се насочи към военни и енергийни цели в цяла Русияв опит да намали военния капацитет на Москва.

На 24 януари САЩ одобри законодателство за подготовка на конфискуването на руски активи. Дни по-късно ЕС взе сходно решение с проектозакон. Целта им е да бъдат заделени милиарди от замразени активи на Руската централна банка, които след това да бъдат прехвърляни в Украйна.

Тези мерки разгневиха Москва, която заяви, че е готова да конфискува активите на американци в Русия, ако Западът конфискува замразените ѝ активи.

Следващата седмица се очаква среща на Г-7, на което да бъде обсъдено възможно използване на приходите от замразени руски активи.

Путин не планира да превземе Харков "в момента"

Путин не планира да превземе Харков "в момента"

Русия започнала офанзивата в областта заради украинския обстрел срещу граничните райони