Москва разкритикува решението на Еквадор да предаде произведена в Русия военна техника на Съединените щати за използване в Украйна като "безразсъдно" нарушение на договора, съобщава "Ройтерс".

Миналия месец правителството на Еквадор обяви, че ще приеме предложението на Вашингтон за размяна на "украински и руски скрап" срещу модерно американско оборудване на стойност 200 милиона долара.

Съединените щати посочиха, че оръжията, които получат от Еквадор, ще бъдат изпратени на Украйна за укрепване на силите ѝ на бойното поле срещу Русия.

Москва се разтревожи, че руски оръжия незаконно се изпращат на Украйна

Москва се разтревожи, че руски оръжия незаконно се изпращат на Украйна

Западът убеждавал трети страни да правят доставките, без да уведомят Русия

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решението на Еквадор е взето под натиск от външни сили.

"Такова безразсъдно решение беше взето от еквадорската страна под сериозен натиск от външни заинтересовани страни", категорична бе тя.

"Нашите партньори са добре запознати с разпоредбите на договорите, които включват задължение да използват доставеното оборудване за посочените цели и да не го прехвърлят на трета страна без получаване на съответното съгласие от Русия".

Властите в Еквадор уточниха, че Москва е посъветвала размяната да не се извършва, но те смятат, че въпреки това имат право да я направят.