Русия защити решението си да покани делегация на "Хамас" в Москва срещу острите израелски критики, заявявайки, че е необходимо да поддържа контакти с всички страни в израелско-палестинския конфликт, предава Ройтерс.

Израел, който се зарече да унищожи "Хамас" като отмъщение за атаката от 7 октомври, при която загинаха 1400 души, определи решението като "жалко" и призова Москва да изгони делегацията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че делегацията на "Хамас" се е срещнала с представители на руското външно министерство, но не и с президента Владимир Путин или представители на Кремъл.

"Смятаме за необходимо да продължим контактите си с всички страни и, разбира се, ще продължим нашия диалог с Израел", каза той пред репортери.

Русия поддържа връзки с всички ключови играчи в Близкия изток, включително Израел, Иран, Сирия, "Хамас" и подкрепяната от Запада Палестинска администрация, която упражнява ограничено самоуправление под израелската военна окупация на Западния бряг.

Москва многократно е обвинявала за кризата в Близкия изток провала на дипломацията на САЩ.

Руското посолство в Израел излезе с изявление, в което повтори призива на Москва за незабавно прекратяване на огъня, освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас", и доставка на хуманитарна помощ за хората от Газа, подложени на непрестанни бомбардировки от Израел и в очакване на израелска сухопътна инвазия. Властите в Газа твърдят, че повече от 7000 палестинци са били убити.

Руският вестник "Коммерсант" цитира член на делегацията на Хамас в Москва, Абу Хамид, който казва, че групировката не може да освободи заложници, докато не бъде договорено прекратяване на огъня.

Той цитира думите на Абу Хамид, че "Хамас" се нуждае от време, за да открие всички заложници, отведени в Газа от различни палестински фракции при нападението срещу Израел на 7 октомври.

Песков изключи всякакъв риск Русия да бъде въвлечена в конфликта, след като американски изтребители в петък удариха съоръжения за оръжия и боеприпаси в Сирия в отговор на атаките срещу американските сили от подкрепяните от Иран милиции.

Но той добави, че ударите на САЩ ще нагнетят допълнително напрежението в региона. "Това е много лошо", каза той.

Агенция ТАСС съобщи в петък, че друг високопоставен член на делегацията на "Хамас", която е на посещение в Москва, Абу Марзук, е провел разговори със заместник-външния министър на Иран Али Багири Кани, който също е на посещение в руската столица.

Двамата са обсъдили усилията за осигуряване на прекратяване на огъня в Газа и доставяне на хуманитарна помощ на нейните жители, а Багири Кани също е потвърдил силната подкрепа на Техеран за палестинската кауза, цитира ТАСС източници от иранското посолство в Москва.

Нетаняху отказал да подпише окончателния план за сухопътна операция в Газа

Нетаняху отказал да подпише окончателния план за сухопътна операция в Газа

Израелският премиер се опасява от отговорност при провал на офанзивата