От Европейския съюз обявяват, че ще започнат операция за борба с незаконния трафик на хора през Средиземно море. Това съобщи  върховният представител на ЕС за външна политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от ТАСС и БТА.

"Втората фаза на европейската операция за борба с трафикантите на мигранти ще започне на 7 октомври. Политическото решение е взето, подготвени са и средствата за нейното осъществяване", заяви еврокомисарят.

Могерини предложи да се замени сложното название на операцията - "Юнавфор Мед" (Eunavfor Med), със София, както бе кръстено момиченце, родило се неотдавна на борда на един от съдовете с мигранти, спасени в Сицилийския пролив.

Решението за създаване на отделна военноморска мисия за контрол върху миграцията беше взето на европейско равнище.

Първата фаза на операцията, започнала на 22 юни, се свежда до събиране на информация. Както по-рано обясни италианският външен министър Паоло Джентилони, вторият етап предвижда задържане и проверка на подозрителни плавателни съдове, за които се предполага, че прекарват нелегално мигранти до Европа.

Операциите се правят месеци след като хиляди хора навлязоха в Европа, а каналджиите самохвално публикуваха "обявите си" в социалните мрежи, сякаш публикуват реклама за пътешествие.