Лидерът на опозиционната македонска партия "Единна Македония" Янко Бачев се е качил на брониран полицейски джип и е развял знамето на Русия и традиционно македонско знаме по време вчерашния протест пред парламента в Скопие.

Това съобщават някои македонски медии, като се уточнява, че полицаите е трябвало да положат сериозни усилия, за да свалят Бачев от патрулката.

Вчера министрите на външните работи на Гърция Никос Кодзиас и на Македония Никола Димитров подписаха споразумението за новото име на страната - Република Северна Македония. Властите на двете страни и представители на международни организации определят договора като исторически, който също така отваря пътя за присъединяването на Скопие към НАТО и ЕС.

Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха споразумението за новото име
Обновена

Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха споразумението за новото име

Споразумението слага край на 27-годишния спор между Гърция и Македония

Преименуването и условията на договора бяха категорично отхвърлени от македонската опозиция. Вчера противници на действията на премиера Зоран Заев от ВМРО-ДПМНЕ проведоха мирно протестно шествие в Битоля, на границата с Гърция.

Снощи в центъра на Скопие след призив в социалните мрежи се събраха около 2000 поддръжници на няколко националистически движения и футболни фенове.

След като протестиращите замеряха полицаите с бомбички и камъни, те се опитаха да пробият кордона, за да нахлуят в сградата на парламента. Полицията използва срещу тях шумови гранати и сълзотворен газ. Специални части също така използваха бронирани джипове за разпръскване на тълпата.

11 задържани при протест в Скопие, 10 души са ранени

11 задържани при протест в Скопие, 10 души са ранени

Недоволни от новото име на Македония хвърляха камъни и бомбички…