Над 400 нови случая на COVID-19 са регистрирани сред работници в голям завод за месопреработка в западна Германия, съобщиха властите в сряда, като огнището може да е свързано с облекчаване на ограниченията за пътуване, съобщава АП.

Новите клъстерни центрове са в кланица, управлявана от групата Toennies в Реда-Виденбрюк, съобщават властите в окръг Гютерслох. Служители на компанията казват, че тя може да е свързана с работници, използващи възможността да посетят семействата си в източноевропейските страни, тъй като граничният контрол е облекчен.

Властите тестваха 1050 души в завода във вторник. Засега имат 589 резултата, а над 400 от тях са положителни, съобщиха от местния съвет.

Длъжностните лица наредиха затварянето на кланицата, както и изолацията и тестовете за всички останали, които са работили на мястото - поставят около 7000 души под карантина.

Инфекциите изтласкаха региона над прага от 50 нови инфекции на 100 000 жители за една седмица, при които местните власти в Германия трябва да обмислят нови ограничения.

Длъжностните лица решиха да затворят училищата и детските центрове в окръга от четвъртък до началото на лятната ваканция в края на месеца, но избраха да избегнат по-широко затваряне.

Коронавирус: В Европа отварят границите три месеца след хаотичното им затваряне

Коронавирус: В Европа отварят границите три месеца след хаотичното им затваряне

Не е ясно дали европейците са склонни да пътуват това лято

През последните седмици имаше няколко огнища в германски кланици, което накара правителството да наложи по-строги правила за безопасност за индустрията и да забрани практиката за използване на подизпълнители.

Заразата в Реда-Виденбрюк, една от най-големите кланици в Германия, може да намали наличните доставки на месо в Германия. Свен-Георг Аденауер, ръководител на областната администрация, заяви, че една пета от германските месни продукти може да не е налична, докато заводът е затворен, предаде ДПА.

Гереон Шулц Атхов, официалният представител на Toennies, отговорен за реакцията на пандемията на компанията, заяви, че "компанията се е борила като лъв от февруари ... за да не стигне вируса до производството".

Алтхоф коментира, че няма категорично обяснение защо заразяването е станало сега. Но той отбеляза, че много чуждестранни работници са искали да отидат да видят семействата си, когато европейските граници започнаха да се отварят отново, което означава, че "бяхме изложени на нови рискове".

"Ние бяхме наясно с това, но ... проведохме допълнително тестване на хора, които се връщат от почивки и т.н.", добави той. "Но не успяхме да се опазим от тези източници или този източник (на инфекция) - не знаем кой точно."

Той добави, че компанията има много работници от източноевропейски страни и много от тях се прибраха през последните дълги уикенди, хладилните помещения също могат да улеснят разпространението на вируса.

Германия започна да отслабва ограниченията си за коронавирус в края на април и до голяма степен поддържа нивата на заразяване, въпреки че местните огнища, свързани с кланици, църковни служби и ресторанти, наред с други неща предизвикаха известна загриженост.

Новината за епидемията дойде, когато канцлерът Ангела Меркел се срещна с 16-те областни управители на Германия, за да обсъди ситуацията.

Правителството на Меркел одобри втори допълнителен бюджет от €62,5 млрд.

Правителството на Меркел одобри втори допълнителен бюджет от €62,5 млрд.

Общият планиран дълг на правителството за 2020 г. нарасна до 218,5 милиарда евро