За първи път в историята Силите за бързо реагиране на НАТО бяха поставени в бойна готовност. Стъпката се предприема като отбранителна мярка в отговор на продължаващата инвазия на Русия в Украйна, съобщи Си Ен Ен.

Главнокомандващият на Върховното съюзно командване на НАТО генерал Тод Уолтърс постави в бойна готовност многонационалните сили, състоящи се от сухопътни, въздушни, морски и сили за специални операции, които могат да се разположат бързо в подкрепа на Алианса.

Активирането на войските за реагиране не означава, че войски на САЩ или НАТО ще влязат в Украйна, която не е член.

Членовете на НАТО ще разположат повече войски в Източна Европа

Членовете на НАТО ще разположат повече войски в Източна Европа

Отговор на руската агресия

Президентът на САЩ Джо Байдън беше ясен, че американските войски се разполагат в Източна Европа, за да подпомогнат страните от НАТО, изнервени от агресивните действия на Русия, и те няма да се бият в Украйна.

Това е исторически момент и първият път, когато Алиансът използва тези сили с висока готовност за възпиране и отбранителна роля.

Те представляват гъвкава, надеждна в битка сила, която може да бъде използвана по множество начини и ние използваме напълно присъщата им гъвкавост, припомни ген. Тед Уолтърс.

Според него тези възпиращи мерки са разумни и повишават способността на Алинса да защити един милиард граждани, които НАТО се е заклел да пази.

Die Welt: България и Румъния - входна врата за конфликт на Русия към сърцето на Европа

Die Welt: България и Румъния - входна врата за конфликт на Русия към сърцето на Европа

Отчитат, че България често е открито доминирана от проруски сили

Силите все още не са разгърнати, но са в готовност. Не е ясно колко войници ще съдържат силите за реагиране.

По документи на ниво батальон силите за бързо реагиране на НАТО трябва да се разгърнат до 5 дни.