НАТО в рамките на своята нова военна стратегия смята да разработи експериментален подход за противодействие на заплахите, изходящи едновременно от различни сфери.

Това трябва да позволи да се съхрани преимуществото пред потенциални противници, заяви в събота шефът на военния комитет Стюарт Пийч, цитиран от РИА Новости. 

НАТО: Грузия показва голям напредък по пътя към членство в Алианса

НАТО: Грузия показва голям напредък по пътя към членство в Алианса

Зам.-генералният секретар Роуз Гьотемюлер посети Тбилиси...

Обновената стратегия на НАТО тази пролет бе одобрена от военния комитет, основен военен орган на Алианса и предоставена "за адаптация към променящите се предизвикателства пред сигурността, както и идентифициране на начини за ефективно възпиране". Военната стратегия е секретен документ

В събота ръководителят на военния комитет на НАТО, въздушен маршал Стюарт Пийч, разкри някои от разпоредбите на стратегията по време на своята реч на среща в Словения, където бе обсъдено възпирането и отбраната в евроатлантическия регион, както и концепцията за водене на война.

"Тази година за първи път от 1967 г. подписахме новата военна стратегия на НАТО. Това подкрепя трите основни задачи на Алианса - колективна отбрана, управление на кризи и съвместна сигурност", каза той. Записът на речта му бе пуснат от пресслужбата на Алианса. 

Столтенберг не иска ЕС да се конкурира с НАТО и да дублира функции на алианса

Столтенберг не иска ЕС да се конкурира с НАТО и да дублира функции на алианса

Но приветства усилията на Европейския съюз в областта на отбраната

"Концепцията за възпиране и отбрана, базирана на тази стратегия, ще помогне да се планират и определят посоките, да се засилят силите и да се проучи подходът ни към бъдещи заплахи на съюза в евроатлантическия регион", каза Пийч.

Според него разработените концепции също ще позволят "да се приоритизират възможностите, да се развият сили и експерименти за справяне с многоизмерни и различно базирани предизвикателства".

"Това ще позволи на НАТО да поддържа военното си превъзходство над противници, потенциални или реални, ще ни позволи да продължим да изпълняваме основните си задачи", добави той.

Военният комитет на НАТО е върховният военен орган на алианса, той отговаря за съветите на основния политически ръководен орган - Северноатлантическия съвет, както и Групата за ядрено планиране.

Решетников: Шпионският скандал е част от кампания на НАТО

Решетников: Шпионският скандал е част от кампания на НАТО

На генерала беше забранено да влиза в България